ABD’de 'beyin yiyen' mikrop uyarısı
ABD'nin Teksas eyaletinde bir bölgenin musluk suyuna, 'beyin yiyen mikrop' olarak bilinen Naegleria fowleri karıştı. Altı yaşındaki bir çocuğun ölmesinin ardından, musluk suyu kullanımına karşı uyarı yapıldı.

ABD’nin Teksas eyaletinde musluk suyunda ‘beyin yiyen mikrop’ bulundu. Yetkililer, beyinde enfeksiyona yol açarak ölüme sebep olan ve 'beyin yiyen mikrop' olarak bilinen Naegleria fowleri isimli amip nedeniyle halkı musluk suyu kullanılmaması konusunda uyardı.

27 binden fazla kişinin yaşadığı Lake Jackson kentinde, suyun dezenfekte edilme çalışmalarının başladığı ancak bu süreçte dikkatli olunması çağrısı yapıldı. Halktan musluk suyunun kaynatmadan içilmemesi, duş sırasında suyun buruna girmemesine dikkat edilmesi istendi. Çocukların, yaşlıların ve bağışıklık sistemi hassas olan kişilerin özellikle dikkat etmesinin gerektiği belirtildi.

ALTI YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK ÖLDÜ

Kentin su tedarikindeki sorun, ay başında altı yaşındaki bir çocuğun bu miktopla enfekte olup ölmesi üzerine tespit edildi.

NAEGLERİA FOWLERİ NEDİR?

Naegleria fowleri, doğal kaynak suyunda doğal olarak ortaya çıkan bir mikrop. Ancak bu mikrobu içeren su insan vücuduna burundan girdiğinde beyne ulaşarak enfeksiyon yaratıyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) açıklamasına göre, Naegleria fowleri enfeksiyonları çoğunlukla göletlerde yüzen kişilerde görülüyor.

Naegleria fowleri enfeksiyonlarında ateş, mide bulantısı, kusma, boyun ve baş ağrıları gibi belirtiler görülüyor. Bu kişilerin çoğunluğu bir hafta içinde hayatlarını kaybediyor. CDC, mikrobun insandan insana bulaşmadığını ve suyun içilmesiyle enfeksiyon yaratmayacağını belirtti.

Diğer Yazılarımız