Avrupa Komisyonu: Yunanistan'la tam dayanışma içindeyiz
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi yeniden tırmanırken, Avrupa Birliği'nden Atina'ya destek geldi. Avrupa Komisyonu, üyeleri olan Yunanistan ve Kıbrıs ile 'tam dayanışma' içinde olduklarını duyurdu.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden tırmanan Doğu Akdeniz gerilimi hakkında bir açıklama yaptı. Komisyon, “AB, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan ile tam dayanışma içindedir” ifadelerini kullandı.
 
Avrupa Komisyonu’nun açıklamasında, Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında yaşananlar ‘son derece endişe verici’ olarak nitelendi; taraflara diyalog çağrısı yapıldı.
 
ATİNA AB’Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRACAK
 
Öte yandan, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ni son gelişmeler üzerine acil toplantıya çağırdığı belirtiliyor. Yunan gazetesi Kathimerini’nin haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın bugünkü görüşmesinde, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin Türkiye ile gerilim nedeniyle toplantıya çağırması kararı alındı.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada “Gemilerimizi tekrar hareketlendirdik, Oruç Reis gitti. Ağustos ayında da her türlü araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Kararlılığımız tamdır. Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta haklarını sonuna kadar savunacağız” demişti.
 
NE OLMUŞTU?
 
Türkiye ile Yunanistan arasında geçtiğimiz hafta patlak veren Meis krizi Almanya’nın devreye girmesiyle yatışsa da, Yunanistan’ın ikili müzakerelerin beklendiği bir dönemde Doğu Akdeniz için Mısır’la bir anlaşma imzalamasıyla gerilim yeniden tırmandı. Ankara son olarak, Antalya açıklarında bekleyen Oruç Reis araştırma gemisi için 23 Ağustos’a kadar yeni bir Navtex ilan etti. Oruç Reis savaş gemileri eşliğinde Meis’in güneyine gönderilirken, Yunanistan’da da alarm haline geçildi.

Diğer Yazılarımız