Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar yeniden alevlendi
Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan-Ermenistan gerilimi bu sabaha karşı yeniden alevlendi. Her iki taraf da birbirini sınırdaki sivil yerleşimlere ateş açmakla suçlarken, Ermenistan'da sıkıyönetim ve askeri seferberlik ilan edildi. Ankara'dan da Erivan'a sert tepki var.

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki cephe hattında çatışmalar yeniden alevlendi. Her iki tarafın da birbirini sınır köylerine ateş açmakla suçladığı Dağlık Karabağ'da gerilim yüksek. 
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev çatışmalarda ölenler olduğunu açıklayarak "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak" derken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan sıkıyönetim ve askeri seferberlik ilan etti. Azerbaycan ise böyle bir adım atmayacaklarını duyurdu.
 
AZERBAYCAN: ERMENİSTAN ORDUSU ATEŞ AÇTI  
 
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın bu sabaha karşı çıkan çatışmalara ilişkin açıklamasında, Ermenistan güçleri Azeri sivil yerleşim birimlerine ateş açmakla suçlandı. Açıklamada, 'Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı' belirtildi. 'Azerbaycan ordusu komutanlığının sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği' bilgisi verildi. 
 
ALİYEV: ŞEHİT VE YARALILARIMIZ VAR
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik" açıklaması yaptı. Aliyev, "Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır" ifadelerini kullandı.
 
'ERMENİSTAN TARAFINDA DA ÖLEN SİVİLLER VAR'
 
Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, 'Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde sivil yerleşimlere saldırdığı' belirtildi. Ermenistan, bölgedeki sivil halka sığınaklara gitme çağrısı da yaptı. Ermenistan tarafında bir kadın ve bir çocuğun öldüğü, iki sivilin yaralandığı belirtiliyor.
 
ERMENİSTAN: İKİ HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK
 
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın sabah saatlerinde sivil yerleşimlere saldırı düzenlediğini, iki Azeri helikopteri ile üç insansız hava aracının düşürüldüğünü de duyurdu.
 
PAŞİNYAN SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ
 
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Dağlık Karabağ'daki çatışmalar nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı. Paşinyan, çatışmaların ardından sıkıyönetim ve topyekûn askeri seferberlik ilan ettiklerini duyurdu.
 
HAMİ AKSOY: AZERBAYCAN NASIL İSTERSE, O ŞEKİLDE YANINDA OLACAĞIZ
 
Türkiye'den peş peşe yapılan açıklamalardaysa, Ermenistan tarafı kınandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılarla Ermenistan bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir" ifadelerini kullandı. Aksoy, "Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız" dedi.
 
RUSYA VE FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
 
Dağlık Karabağ'daki cephe hattında gerilimin yeniden tırmanması karşısında taraflara dünyadan itidal çağrısı yükseliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, gerilimi endişeyle karşıladıklarını belirterek derhal ateşkes çağrısında bulundu.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mevcut bilgilere göre Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki durum, ciddi şekilde kötüleşti. Her iki taraf da, cephe hattı boyunca yoğun ateş açmış durumda. Kayıplar olduğuna dair bilgiler geliyor" dendi. Bakanlık, Azerbaycan ve Ermenistan'ı ateşe derhal son vermeye ve durumun istikrara kavuşturulması için müzakerelere başlamaya davet etti.
 
Fransa Dışişleri de Erivan ve Bakü'yü çatışmalara son vermeye çağırdı. Minsk Grubu'nun ABD ve Rusya'yla birlikte eş başkanı olan Fransa'nın açıklamasında, çatışmadan ciddi endişe duydukları belirtildi. 

Diğer Yazılarımız