NATO liderleri ortak açıklama yayımladı
Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi sonrası yayımlanan ortak açıklama, “Bugün Rusya’nın onlarca yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik en büyük tehdidi oluşturan Ukrayna’ya karşı saldırganlığını ele almak adına bir araya geldik. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı Avrupa’daki barışı bozdu ve muazzam insani acılara ve yıkıma yol açtı” sözleriyle başlıyor.

 
Rusya’nın işgalinin kınandığı bildiride, 2 Mart 2022’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Ukrayna’ya Karşı Saldırganlık Kararı doğrultusunda, Rusya Devlet Başkanı Putin derhal savaşı durdurmaya ve askeri güçlerini çekmeye, Belarus da suç ortaklığına son vermeye çağırıldı.
 
Rusya’nın saldırısının küresel güvenliği tehdit ettiği vurgulandı.
 
Bildirinin önemli noktalarından biri de “Çin Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Antlaşması’ndaki egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil uluslararası düzeni korumaya, Rusya’nın savaş çabalarını her şekilde desteklemekten ve Rusya’nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak her türlü hareketten kaçınmaya çağırıyoruz” ifadeleriydi.
 
Çin’in son dönemde yaptığı yorumlardan endişe duyulduğu belirtilirken Çin, Kremlin’in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış anlatılarını büyütmeye son vermeye ve barışçıl çözümler üretmeye çağırıldı.
 
Bildirideki diğer satır başlıkları şu şekilde:
 
“Ukraynalılar Rusya’nın acımasız fetih savaşına karşı kahramanca bir direnişle dünyaya ilham verdi. Rusya’nın kadın, çocuk ve savunmasız kişiler de dahil sivillere yönelik yıkıcı saldırılarını şiddetle kınıyoruz.
 
“Artan cinsel şiddet ve insan ticareti riskinden derin endişe duyuyoruz. Rusya’yı, siviller için hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişime, güvenli geçişe izin vermeye; Mariupol ve diğer kuşatma altındaki şehirlere insani yardım ulaştırılmasına izin vermeye çağırıyoruz.
 
“Rusya’nın herhangi bir kimyasal ya da biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçlara yol açar.
 
“Rusya’nın derhal ateşkes uygulayarak müzakerelerde ciddi olduğunu göstermesi gerekiyor. Ukrayna’nın barış sağlama çabalarını ve savaşı sona erdirmek ve insani acıyı dindirmek adına müttefiklerin üstlendiği diplomatik çabayı destekliyoruz.
 
“Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna hükümeti ve vatanlarını savunan cesur Ukrayna vatandaşlarıyla tam dayanışma içindeyiz. Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle öldürülen, yaralanan ve evlerinden edilen herkesi ve ailelerini saygıyla anıyoruz.
 
“Ukrayna, BM Antlaşması uyarınca kendini savunma hakkına sahiptir. 2014'ten bu yana, Ukrayna'nın bu hakkı kullanma becerisine kapsamlı destek sağladık. Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini eğittik, askeri yeteneklerini ve kapasitelerini güçlendirdik ve dayanıklılıklarını artırdık. NATO ayrıca siber güvenlik ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer nitelikteki tehditlere karşı koruma gibi alanlarda yardım sağlamaya devam edecektir.
 
“NATO ayrıca kapsamlı insani destek sağlıyor ve milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor.”

Diğer Yazılarımız