Bakan Bilgin'den SGK'deki yolsuzluk açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili, "Yolsuzluk hadisesine bulaşmış adamların tamamıyla ilgili suç duyusunda bulunuldu" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki (SGK) bazı yolsuzluk iddialarına ilişkin konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, SGK’de ilaç ve tıbbi cihaz ödemelerine ilişkin bir yolsuzluk soruşturması olduğuna, dosyada eski SGK başkanı, daire başkanlarının adının geçtiğine işaret ederek zararın ne kadar olduğunu sordu.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Bilgin, şu yanıtı verdi: “Geçen sene de bahsetmiştim, onu bir arkadaşımız hatırlattı. Nedir o? Yolsuzluk. SGK’yle ilgili böyle bir iddia vardı. Bu sadece bir iddia değil, bizim müfettişlerimizin de bize yansıttığı, getirdiği... Bir hukukçu arkadaşımızı görevlendirdim. O arkadaşımız didik didik etti ve oradaki yolsuzluk hadisesine bulaşmış adamların tamamıyla ilgili suç duyusunda bulundu.”
'SORUMLULARI YARGIYA HESAP VERECEKLER, BAZI GÖREVLİLERİ DE BEN İŞTEN ATTIM'

“Rakam var mı?” diye soran Bulut'a cevap veren Bilgin, “Oradaki rakam 1 milyar civarında. Sorumluları yargıya hesap verecekler, bazı görevlileri de ben işten attım” dedi. Konunu yargıya intikal ettiğini ve isim vermeyeceğini söyleyen Bilgin, “Süleyman Bey’le (Süleyman Soylu) ilgili o soruşturma dosyasında hiçbir şey yok. Süleyman Bey’in akrabası olduğu iddia edilen hiç birisi de yok o soruşturma dosyasında” dedi.

Suçluları attığını ve savcılığa verdiğini belirten Bilgin, “Dosyanın arkası gelecek, nerelere ulaşırsa kime ulaşırsa” açıklaması yaptı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl YouTube kanalı 140journos'un "Veba" adlı belgeselinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca arasında kavga çıktığı iddia edilmişti. İsmi açıklanmayan üst düzey bir bürokrat Koca-Soylu kavgasına ilişkin olarak, "Ankara'da siyasetçilerin ticari bağlantıları var. Süleyman Soylu ile kardeşi medikal sektöründe iş yapıyorlar bu arada anlayacağınız iki taraf arasındaki kavga çok büyük" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun medikal işi yaptığı iddia edilen kuzeni Mehmet Soylu'nun kamudan aldığı ihaleleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emir, Mehmet Soylu'nun ortağı olduğu RD Global/Invamed firmasıyla, bir süredir hastanelere tıbbi sarf malzeme sattığını ifade etmişti.

Emir soru önergesinde, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu da ortağı olduğu ve yönetim kurulu üyeliğini yürüttüğü RD Global/Invamed şirketiyle hastanelere tıbbi sarf malzeme satmaya devam ediyor. Son aldıkları iki ihalenin toplam bedeli ise 10 milyon TL'yi buluyor. Devlet Malzeme Ofisi'nin 4 Ocak'ta açtığı 1 milyon 487 bin TL'lik muhtelif sarf malzeme ihalesi ile ile 4 Şubat'ta açılan 7 milyon 978 bin 979 TL'lik muhtelif tıbbi sarf malzeme ihalesi yine RD Global/Invamed şirketine gitti" ifadelerini kullanmıştı.

İddiaların ardından RG Global şirketinden açıklama yapılmıştı ve yönetim kurulu üyesi olan Mehmet Soylu'nun 28 Mayıs 2021'de sağlık problemleri gerekçesiyle istifa ettiği belirtilmişti.

Şirketten yapılan açıklamada, “Şirket amaçlarımız dahilinde, sadece Ar-Ge faaliyetleri ve tıbbi cihaz üretimi yapılmakta, bu sebeple herhangi bir şekilde son kullanıcı olan kamu hastanelerine ve özel hastanelere satış yapılmamaktadır. Şirketlerimizin hiçbirinde, Sayın Mehmet Soylu’nun ortaklığı bulunmamaktadır” denilmişti.
'DOĞRUYSA 10 KATINI BAĞIŞLARIZ'

Şirket daha sonra yaptığı bir başka açıklamada, "İddia ettiğiniz gibi herhangi bir haksız kazanç var ise, SGK’ya ya da farklı kurum kuruluş ya da bir şirkete iddialarına konu olan ürün fatura edildi ise, bu bedelin 10 katını SMA, MS ve ALS’li hastalarımıza bağış yapmayı taahhüt ediyoruz. Fakat böyle bir durum yok ise, kamuoyunda yarattığınız algı bedeli kadar tutarı siz SMA, MS ve ALS’li hastalarımıza bağış yapar mısınız?  Invamed – RD Global tüm dünyadaki hastalara şifa olmak için vardır. Bu polemiklerden kazanılan paranın dahi SMA, MS ve ALS’li hastaların tedavisi için kullanılmasını istemektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

Bu iddialardan 1 yıl sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 'ilaç ve tıbbi cihaz soruşturması' kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) zarara uğratan işlemlerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı

Diğer Yazılarımız