CHP'li Erdoğdu: Borç yapılandırma fonu kurulmalı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye'de kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için borç yapılandırma fonunun kurulmasının zorunlu hale geldiğini söyledi

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne göre 2019 yılı sonunda bireysel kredi borçlarını ödeyemeyen vatandaş sayısı 96 bin 683 kişi. 
 
Bireysel kredi kartını ödeyemediği için yasal takip başlatılan kişi sayısı ise 78 bin 395'i bulmuş durumda. 
 
Bu rakamlar sadece yasal takibe takılanlar. 
 
Türkiye Bankalar Birliği raporu geçen yıl yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin bireysel kredi ve 2 milyon 700 bin kişinin de kredi kartı borcunu ödeyemediğini söylüyor.
 
Söz konusu verilere dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,  "Borç sorunu can alıyor. Acilen bireysel borçlular için ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulmalı. Aksi halde sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak demiştik, maalesef 2020 yılı bu öngörümüzü haklı çıkarıyor” dedi.
 
 
Erdoğdu'ya göre  kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısındaki artışın arkasındaki temel neden, iktidarın kötü yönetiminin yarattığı kriz ortamı.
 
AK Parti iktidarının kredi düzeni yarattığını öne süren Erdoğdu, ekonomik kriz ile birlikte Türkiye'deki intihar oranının yükseldiğini savundu: 
 
Ücretlerin hızla enflasyona yenildiği bir ekonomide, insanlar geçinebilmek için zorunlu olarak krediye yöneldiler ama gerek ücretlerin düşüklüğü gerekse hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın önemli bir kısmı borcunu ödeyemez duruma düştü. Bankalar ve devlet, zora düşmüş şirketlere borçlarını yapılandırmaları için seçenekler sunarken maalesef bireysel borcu olan vatandaşlara bu imkanı sağlamıyor. Bu durumda zaten zor koşullarda yaşamaya çalışan insanlarımızın bir kısmı ne yazık ki hayatına son vermeyi seçiyor. TÜİK’in son rakamlarına göre günde 8,6 kişi intihar ediyor. Bu korkunç bir rakam. 2020 yılında gelen haberler bu sayının daha yukarı çıkacağını gösteriyor. İnsanları içinde düştükleri bu borç krizinden kurtarmak ve onlara yeni bir başlangıç şansı vermek zorundayız. Eğer hükümet bu soruna acilen el atmazsa borç sorunu artan bir hızla can almaya devam edecek.
 
CHP'li Erdoğdu, söz konusu durumun önüne geçilmesi için bir an önce bir borç yapılandırma fonunun kurulması gerektiğini söyledi:
 
Vatandaşın ödeyemediği kredi borcunu, varlık yönetim şirketlerinin bankalardan aldığı fiyattan alacak ve anapara ödemesini belli bir takvime yayarak tahsil edecek bir ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulması zorunluluk. CHP olarak bireylerin bu borç ödeme sorununa karşı, 2018 seçim bildirgesinde bu fonun kurulmasını vaat etmiştik. Takibe düşmüş kredi borçlarını, varlık yönetim şirketleri rakamlarından veya çok az üzerinde rakamlardan fona devretmesinin sağlanması, bu borç yapılandırmanın getireceği maliyeti düşürür.  Böylece hem vatandaşın fahiş oranlarda faiz ödemesinin önüne geçilerek anapara borçlarını zamana yayarak ödemesi sağlanır hem de bankalar alacağını tahsil etmiş olur. İktidar borçlarını ödemeleri için şirketlere çeşitli seçenekler sunarken borçlu vatandaşları görmezden gelemez. Bugün geldiğimiz noktada bu önerimizi yineliyoruz, borç yapılandırma fonu vakit geçirmeksizin kurulmalıdır.
 
 
 
Independent Türkç

Diğer Yazılarımız