'CHP üyelerinin yüzde 25’i CHP’ye oy vermiyor'
CHP Genel Başkanlığı için aday adaylığını açıklayan eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP üyelerinin yüzde 25’inin CHP’ye oy vermediğini söyledi. Bu güne kadar parti ile seçmen arasındaki güvenin tesis edilemediğine dikkat çeken Atıcı, CHP’yi iktidara taşıyacak modelin sokak örgütlenmesi olduğunu söyledi. “Mahalle mahalle, sokak sokak örgütlenmeliyiz” diyen Atıcı, CHP’nin ittifaklara değil, kendi öz gücüne sarılması gerektiğini kaydetti.

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre; Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen CHP’nin 37’nci Olağan Kurultayı’nda son düzlüğe girildi. 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak kongre için hazırlıklar sürerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday adaylığını açıklayan ilk isim eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı oldu. “Reform Hareketi Manifestosu” başlığı altında açıkladığı vaatlerinde, parti içi demokrasi, sokak örgütlenmesi vurgusu yapan Atıcı, partide Cumhurbaşkanı adayı başta olmak üzere, genel başkan, Parti Meclisi (PM) ve belediye başkan adaylarının CHP üyeleri tarafından önseçim ile belirlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Atıcı’ya göre, 70 yıldır iktidar olmayan CHP’nin iktidara taşınması için sokak örgütlenmesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Aytuğ Atıcı ile adaylık sürecini, mevcut CHP yönetiminin politikalarına dair eleştirilerini ve vaatlerini konuştuk.

‘CHP İNİŞE GEÇMİŞTİR, BU BİR ALARMDIR’

CHP’nin 37’nci Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısındaki ilk rakip sizsiniz. Neden adaysınız?

En büyük sebebi CHP’yi iktidara taşımak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin başına geldiğinde oy oranımız yüzde 20,9’du. Kılıçdaroğlu’nun göreve gelmesiyle ilk girdiğimiz 2011 seçimlerinde muazzam bir sıçrama yaparak oy oranımızı yüzde 25,9’a çıkardık. Milletimiz Kemal Bey’de bir umut gördü. Daha sonraki 10 yıl boyunca biz 25,9 oy oranımızı 26 bile yapamadık. Oy oranımız her seçimde azalarak 2018 seçimlerde yüzde 22,6’ya kadar düştü. Bu bir alarmdır, CHP inişe geçmiştir. Bu nedenle CHP’de parti içi demokrasi başta olmak üzere örgütlenme modellerinde bir değişiklik gerekiyor. Aday olmamın sebebi Kemal Kılıçdaroğlu’nu koltuğundan indirip yerine geçmek değildir. CHP’nin mevcut yönetim sistemini tamamen yenilemek üzere bir takım projeler ürettik ve uygulamak istiyoruz.

 

‘CHP’NİN YEREL SEÇİM BAŞARISI ÖZGÜCÜ İLE SAĞLANMIŞ BİR BAŞARI DEĞİL’

CHP’nin oylarının yıldan yıla düştüğüne dikkat çektiniz. Ancak 2019 yerel seçimlerinde 11 büyükşehir belediyesi kazanan bir CHP var. Bu bir başarı değil mi?

CHP, 2019 yerel seçimlerinde bir başarı elde etmiştir. Ancak sorulması gereken soru şu: Bu başarının sahibi kimdir? CHP, öz gücü ile mi bir başarı sağlamıştır! Elbette ittifak yapabilme başarısını saklı tutarak, bu ittifakın bir gün dağılabileceğini de göz önünde tutmak gerekir. Dolayısıyla bu başarının gerçek sahibinin CHP olduğunu söylemek doğru değil. Çünkü bu seçimde Millet İttifakını oluşturan partiler ile ittifak yapılmadığı halde CHP’nin adaylarını destekleyen HDP seçmeni çok önemli bir rol oynamıştır. Şimdi 2023 seçimlerinde HDP, yine aynı duyarlılıkla CHP’yi destekleyecek midir? İYİ Parti ile ittifak devam edecek midir? Siyaset sahnesine yeni çıkan partilerin de varlığı ile yeni ittifaklar söz konusu olabilir. Bu durumda CHP’nin B Planı var mıdır? İşte bu nedenle CHP’nin iktidar hedefi öz gücü ile sağlanmalıdır. Bu yüzden biz, umudu ittifaklara bağlamak yerine açıkladığımız manifesto ile CHP’nin öz gücünü yükseltme hedefiyle yola çıktık.

‘CHP İLE PARTİ ARASINDA GÜVEN BAĞI YOK’

Yola çıkarken “Reform Hareketi Manifestosu” açıkladınız. Bu manifestoda parti içi demokrasiye, bir takım örgütlenme modellerine dikkat çektiniz. CHP’nin iktidar olmasının önündeki hangi engelleri nasıl kaldıracaksınız?

Bizim en büyük sorunumuz 70 yıldır iktidara gelememek. İktidara gelmenin önündeki engelleri kaldırırsanız CHP’nin iktidarı hayal olmaktan çıkar. Vatandaş CHP’ye güvenmiyor. Burada önemli olan seçmen ile parti arasındaki güven bağını sağlamak. CHP yıllardır proje üretiyor; ancak üretilen projeler başka partiler tarafından kullanılıyor. Asgari ücretin artmasında CHP’nin rol büyük. Ancak vatandaş diyor ki; “güzel projeler üretiyorsun ama bunu yapsa yapsa AK Parti yapar” diyerek AK Parti’ye oy veriyor.

‘CHP ÜYELERİNİN YÜZDE 25’İ CHP’YE OY VERMİYOR’

Peki, halk ile CHP arasındaki güveni siz nasıl tesis edeceksiniz?

Bunun için önce parti içi demokrasiyi sağlamak lazım. Sonra, iktidara giden yolu açmak için reform yapmak gerekiyor. Son olarak da Türkiye’de reformlar yapmak lazım. Gözlemlerimize göre CHP üyelerinin yüzde 25’i CHP’ye oy vermiyor. Bunun nedeni de partide kendini var hissetmiyorlar. Öncelikle partideki Cumhurbaşkanı adaylığından belediye başkanı adaylıklarına kadar olan tüm pozisyonlara ön seçim yapmak lazım. Bunun garanti altına alınması için de tüzük değişikliğine ihtiyaç var. Böylece vatandaş ön seçimde kazanabilmesi için sahaya çıkması gerektiğini bilecek. Eğer genel merkez atamaları devam ederse millet sahaya inmek yerine eline bir kilo cezerye alıp genel merkezin yolunu tutar. Bu da bizim sokak ile olan bağımızı kesmeye devam eder.

‘İKTİDARA GİDEN YOK ‘SOKAK ÖRGÜTLENMESİNDEN’ GEÇİYOR’

İktidara giden yol mahalle mahalle, sokak sokak örgütlenmeden geçiyor. Sokağa inip çalışacak 200 bin insana ihtiyacımız var şu anda. Burada slogan, “komşunu tanı, onu dinle, iyilik yap” olmalı. Böylece hem CHP üyesi olup da CHP’ye oy vermeyen yüzde 25’i geri alacağız, hem de bir partiye sıkı sıkıya bağlı olmayan seçmenleri kazanacağız. Bu örgütlenme modeli bizi yüzde 30’un üzerine çıkarıyor. Biz, 70 yıldır bizi iktidara taşıyacak kurtarıcı lider arayışındayız. Biz 70 yıldır yapılmayan bir şey yaparak sokakları öbek öbek örgütlüyoruz. CHP’nin asıl kurtarıcısı sokaklar. CHP’nin sihirli değneği öz gücüdür.

‘CHP BİR YILLIK REFORM SÜRECİNDEN SONRA ŞAHLANACAK’

CHP Genel Başkanı seçilmeniz halinde açıkladığınız sokak örgütlenmesi modeli ile 2023 seçimleri için hedefiniz nedir?

Göreve geldiğimiz takdirde bir yıl içerisinde -yani 2021 yılının yaz sonuna kadar- 200 bin insanın atamasını yapmış, saha çalışmalarına başlamış olacağız. Bu arada parti içi demokrasiyi sağlamak için tüzük değişikliğini yapmış olacağız. Bu süreçte bir erken seçim beklemiyoruz. Böylece bir yıllık bir reform sürecinden sonra CHP’nin yeniden şahlanacağı dönemi hep birlikte göreceğiz.

‘2023 SEÇİMLERİNDE A PLANIMIZ ÖZ GÜCÜMÜZÜ YÜKSELTMEK’

2023 seçimlerinde nasıl bir ittifak formülü üzerinde duruyorsunuz. Millet İttifakı sizin genel başkanlığınız döneminde de sürer mi? Yoksa yeni partiler ile birlikte farklı ittifak modelleri mi gündeme gelir?

Bizim A planımız öz gücümüzü yükseltmektir. B planımız demokrasi güçlerini bir araya getirmektir. Biz CHP’nin ilkelerini koruyarak gerekirse herkes ile masaya oturabiliriz ancak bizim asıl hedefimiz güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmek olduğuna göre zaten ittifaklara gerek kalmayacak. CHP, ittifaklara değil, öz gücüne sarılmalı.

‘PERİNÇEK’E DEMOKRASİ ADINA İMZA VERENLER BİZDEN ESİRGEMEZ’

Aday olmak için gereken imzayı bulabilecek misiniz?

CHP, bu ülkede demokratik bir yarış olsun, Cumhurbaşkanlığı adaylığına fazla kişi katılabilsin diye İYİ Parti’ye 15 vekil gönderdi. Sayın Temel Karamollaoğlu, hatta Doğu Perinçek Cumhurbaşkanı adayı olabilsin, demokrasi sağlansın diye CHP’liler gidip imza verdi. Bizim yarışa girmemizin sorumluğu delegededir. Perinçek’e, Akşener’e, Karamollaoğlu’na imza veren CHP’liler imzayı bizden esirgerlerse o zaman ben bunun yorumunu CHP’lilere bırakıyorum. Demokrasi adına imza verip beni yarışa sokanlar, oy vermek zorunda değiller.

Diğer Yazılarımız