Çin'den resmi açıklama: Aşılarımızın koruyuculuk seviyesi düşük
Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkesinde üretilen Covid-19 aşılarının koruyuculuk seviyelerinin düşük olduğunu itiraf etti.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkede geliştirilen Koronavirüs'e karşı geliştirilen aşıların enfeksiyondan koruma oranının "düşük" olduğunu söyledi. Gao, "Bağışıklık için farklı teknik yapılarda farklı aşılar kullanıp kullanmama meselesi resmi olarak düşünülüyor" dedi.
 
Çengdu kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gao, "Mevcut aşıların etkinliğinin yüksek olmamasına dair sorunu çözmek için iki yöntemi değerlendiriyoruz" dedi. Çinli yetkili, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması olduğunu söyledi.
 
 
Gao, aşıların etkisini artırmak için ikinci bir seçenek olarak farklı teknik özelliklerdeki aşıları karıştırmayı düşündüklerini de açıkladı. Çin Hastalık Kontrol Merkezleri'nin Direktörü, "Bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanıp kullanmamız gerektiğini resmen gözden geçiriyoruz" diye konuştu.
 
'MRNA AŞILARININ FAYDASINI GÖZARDI EDEMEYİZ'
 
Geçmişte mRNA aşılarının güvenliğini sorgulamış olan Gao'nun bu kez bu aşıları övmesi de dikkat çekti. Gao, "Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları gözden geçirmeli. Bunları yakından takip etmeliyiz ve elimizde hazırda birkaç tip aşı var diye bunları gözardı etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.
 
Dünya basını, Gao'nun basın toplantısına ilişkin haberlerde Çinli bir yetkilinin ilk kez kamuoyu önünde Çin menşeli aşıların etkinlik oranlarını sorguladığına dikkat çekti.
 
Çin basınında yer alan haberlere göre Gao Fu katıldığı etkinlikte, “Hastalık Kontrol Merkezi mevcut aşılarının yüksek olmayan etkililik oranı sorununu çözmeyi düşünüyor” dedi. Çin’de yoğun olarak kullanılan sosyal paylaşım platformu Weibo’dan kaldırılan paylaşımda ise Gao’nun yorumunun çok samimi olduğu belirtildi. Çok takip edilen Vaccines and Science isimli hesapta, “Fakat aşı olmak ülkeyi korumak için çok önemli. Aşı olmak için aşının mükemmelleşmesini bekleyemeyiz” dedi.
 
FAZ 3 SONUÇLARI AÇIKLANMADI
 
Financial Times, diğer aşı üreticilerinin aksine Çinli aşı üreticilerinin üçüncü faz test sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmadığını hatırlatırken bu konunun geçmişte de şeffaflık tartışmalarına neden olduğunu yazdı.
 
AŞILARIN ORANLARI DEĞİŞİYOR
 
Çin’de geliştirilen Sinopharm aşısının etkililik oranı daha önce yüzde 79 olarak açıklanmıştı.
 
Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac isimli aşının ortalama koruyuculuk oranının yüzde 50.66 olduğunu yazan Financial Times, “CoronaVac’ın birinci ve ikinci fazlarındaki veriler Lancet’te paylaşıldı. Bu aşıların güvenli olduğu belirtildi” hatırlatmasını yaptı.

Diğer Yazılarımız