
Erdoğan'dan ilk veto baca filtreleri için
Kamuoyunda tepkiye neden olan termik santrallere baca filtresi takılmasını erteleyen yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), toplantısı sonrası sözcü Ömer Çelik açıklama yaptı.
Basına kapalı yapılan toplantının ardından açıklama yapan Ömer Çelik ” CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın fabrika bacalarına filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto ettiÄŸini açıkladı. Çelik, “CumhurbaÅŸkanımız çevre konusunda hassasiyetini göstermiÅŸtir” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçen hafta kabul edilen torba yasa içerisinde yer alan düzenleme ile 15 termik santrale baca filtresi takılması için verilen süre 2,5 yıl uzatılmıştı. Çevre örgütlerinin yoÄŸun tepkisine neden olan yasa, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ilk kez veto hakkını kullanmasına neden oldu.
VETO GEREKÇESİ: 7 YIL GEÇİŞ SÜRECİ UYUM İÇİN YETERLİ
Veto kararının ardından CumhurbaÅŸkanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı. Santrallere 7 yıl süre tanındığı hatırlatılan açıklamada, “Verilen sürenin, yatırımcı ÅŸirketler bakımından hem finansal, hem teknik gereklilikleri karşılama konusunda yeterli olduÄŸu açıktır” denildi.
İnsan sağlığı ve çevrenin korunmasının devletin anayasal görevi olduğu belirtilen açıklamada, veto gerekçesi şu ifadelerle anlatıldı:
“Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması zarureti, insan saÄŸlığı ve çevrenin korunması amacının önüne geçmemelidir. Günümüz ÅŸartlarında çevre kirliliÄŸine yol açmadan, özellikle hava, su ve toprak kalitesini bozmadan da enerji üretiminin gerçekleÅŸtirilmesi mümkündür. Hal böyle iken, evvelce elektrik üretim ÅŸirketlerine tanınan ve esasen yeni mevzuata uyum saÄŸlama ihtiyacından kaynaklanan yaklaşık 7 yıllık geçiÅŸ süresi uyum için yeterli olmasına raÄŸmen, incelenen Kanunla bu sürenin nihayetinde 2,5 yıl kadar daha uzatılması Devletin insan saÄŸlığı ve çevreyi koruma ödevi ile baÄŸdaÅŸmayacaktır. Devletin bu meseleye hem yatırımcıyı hem vatandaşını koruyacak bir anlayışla yaklaÅŸması, düzenlemeleri buna göre gerçekleÅŸtirmesi gerekmektedir. Bu sebeple, incelenen Kanunun 50’nci maddesinin yeniden deÄŸerlendirilmesinde fayda görülmektedir.”