Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'yı terk etti
Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter, dün yürütülen ateşkes görüşmelerinin ardından Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac'ın kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldı

Libya’da iç savaşın taraflarından olan General Halife Hafter Türkiye’yle Rusya’nın girişimiyle hazırlanan ateşkes metnini imzalamadan Moskova’daki görüşmeleri terk etti. Hafter yanlısı El Arabiya’nın dün gece ortaya attığı iddia, bu sabah Rusya Dışişleri Bakanlığı’nca da doğrulandı. Rus Dışişleri, Hafter’in Moskova’dan ayrıldığını, tarafları uzlaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
 
NEDEN GİTTİ?
 
El Arabiya kanalı, Hafter’in Moskova’yı terk ederken “Taslak anlaşmada Ulusal Ordu’nun talepleri gözardı ediliyor” dediğini duyurdu.
 
HAFTER NE İSTEDİ?
 
SKY NEWS Arabia kanalının iddiasına göre, Hafter’in Moskova’da Türkiye’nin de katılımıyla yapılan görüşmelerdeki talepleri şu yönde oldu:
 
Ulusal ordunun askerlerinin başkent Trablus’un merkezine girmesi,
Ulusal birlik hükümeti kurulması ve bu hükümetin kendisini destekleyen Tobruk parlamentosundan da onay alması,
Ateşkes için kurulması planlanan uluslararası gözetim mekanizmasına Türkiye’nin katılmaması,
‘Suriye ve Türkiye’den gelen askerlerin hemen çekilmesi’.
 
 
SARRAJ NE İSTEDİ?
 
Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, iç savaşta Türkiye’den destek alan Fayez Sarraj tarafının da, Hafter güçlerinin Trablus’a savaş başlattıkları 4 Nisan 2019 günündeki mevzilerine geri dönmesini istediği belirtiliyor. Sarraj’ın, Libya ordusunun başkomutanı sıfatını taşımakta ısrar ettiği de öne sürüldü.
 
Haberde, Hafter ve Sarraj’ın yukarıda sıralanan taleplerinin, görüşmeleri kilitleyen meselelerin başında geldiği belirtildi.
 
ULUSAL ORDU’DAN YENİ SAVAŞ SİNYALİ Mİ?
 
Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun Facebook sayfasından da, ‘zafer kazanmak için hazır ve kararlı’ oldukları yönünde bir açıklama yapıldı. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.
 
Şimdi gözler, 12 Ocak günü Türkiye ile Rusya’nın girişimiyle Libya’da silahların susmasını sağlayan geçici ateşkes anlaşmasının akıbetinde

Diğer Yazılarımız