HDP'li siyasetçilerin gözaltı süresi uzatıldı
'Kobanê soruşturması' kapsamında gözaltına alınan HDP'liler adliyeye çıkarıldı. Avukatlarıyla görüştürülmeyen HDP'liler gözaltı süreleri uzatıldıktan sonra tekrar emniyete götürüldü. Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Ayhan Bilgen, İsmail Şengün ve Can Memiş gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye götürülmüş, serum takılmış ve ilaç yazılmış" dedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü ise zehirlenme olmadığını savundu.

HDP'li siyasetçiler adliyeye getirilerek ek gözaltı süresi alındıktan sonra yeniden Ankara Emnyeti'ne götürüldü. HDP dün gözaltında tutulan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile İsmail Şengün ile Can Memiş'in, verilen akşam yemeğinden zehirlendiklerini ve hastaneye götürülmediklerini aktardığını duyurdu. 


HDP'nin avukat görüşüne izin verilmediğini duyurmasının ardından kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise “Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün çeşitli birimlerinde farklı suçlardan gözaltında bulunan toplam 181 şüpheliye, mevzuat gereği hazırlanan aynı kumanyadan verilmiştir. Bu saat itibari ile gözaltında bulunanlardan Ayhan Bilgen dahil sadece 3 şüpheliden sağlık şikayetleri alınmış ve tamamı sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavilerine başlanmıştır. Sağlık kuruluşlarındaki yetkililerle yapılan görüşmelerde, şüphelilerde, şüphelilerin şikayet sebeplerinin tetkikinin ayrıntılı şekilde devam ettiği bilgisi alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

KAÇMAZ: 2 ARKADAŞIMIZ HALEN HASTANEDE

Haberler üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'yegiden avukatlardan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, avukat görüşünün sağlandığını belirterek, sosyal medya hesabından, "Ayhan Bilgen, İsmail Şengün ve Can Memiş (eski MYK üyesi) gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye götürülmüş, serum takılmış ve ilaç yazılmış. Ayhan Bilgen arkadaşımız tekrar emniyete getirilmiş. Diğer arkadaşlar daha hastanede" açıklamasını yaptı.

AYLA AKAT DA RAHATSIZLANMIŞ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ise gözaltındaki Ayla Akat, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen ile görüştüğünü aktardı. Dede, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bilgen’in hastaneye götürülerek, serum verildiğini ve kanında enfeksiyona rastlandığını belirtti. Bilgen’e ilaç verildiğini söyleyen Dede, durumunun iyi olduğu bilgisini paylaştı. Dede, Ayla Akat’ın da rahatsızlandığını ancak hastaneye götürülecek kadar durumunun kötüleşmediğini ifade etti.

Dede, “Ben Ayhan beyle görüştüğümde durumu iyi görünüyordu. Biraz halsizlik vardı. Reçete yazılmış, sabah ilaçlarını alıp, götüreceğiz” dedi. 

Ümit Dede, gözaltına alınan eski HDP MYK üyeleri Can Memiş ve İsmail Şengün’ün ise hala hastanede olduğunu ve verilen serumun bitmesinin ardından emniyete geri getirileceğini aktardı.

'BAYAT VE KÖTÜ YEMEKLER VERİLMİŞ'

Siyasetçilerin gıda zehirlenmesinden dolayı hastaneye kaldırıldıklarını söyleyen Dede, şöyle konuştu:

Yemekten zehirlenme olduğu tahmin ediliyor. Gıda zehirlenmesi ihtimali yüksek. Gün içerisinde müvekkilleriyle görüşen avukat arkadaşlar herkesin yemeklerden şikayetçi olduğunu, bayat ve kötü yemekler verildiğini söylediğini belirtti. Ayhan bey diğer iki arkadaşı hastanede görmüş, onların da durumlarının iyi olduğunu söyledi.
Dede, Bilgen ve Akat’ın kendilerini merak eden herkese selamları olduğunu söyledi.

ANKARA EMNİYETİ'NDEN AÇIKLAMA: ZEHİRLENMEMİŞLER

 Ankara Emniyet Müdürlüğü ise daha sonra bir açıklama daha yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: "Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün çeşitli birimlerinde farklı suçlardan gözaltında bulunan toplam 181 şüpheliye mevzuat gereği hazırlanan aynı kumanyadan verilmiştir. Bu saat itibari ile gözaltında bulunanlardan Ayhan Bilgen dahil sadece 3 şüpheliden sağlık şikayetleri alınmış ve tamamı sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavilerine başlanmıştır. Sağlık kuruluşlarındaki yetkililerle yapılan görüşmelerde, şüphelilerde, şüphelilerin şikayet sebeplerinin tetkikinin ayrıntılı şekilde devam ettiği bilgisi alınmıştır. Ayhan Bilgen'in rahatsızlığının vücudundaki başka bir enfeksiyona bağlı olduğu ve ilaç tedavisine başlandığı, diğer şüphelilerin ise tedavi gerektirecek bir rahatsızlıklarının olmadığı anlaşılmıştır."

AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİLER

Gözaltındakiler bugün öğlene doğru Ankara Adliyesi’ne getirildi. Soruşturma kapsamında savcılık tarafından gözaltı sürelerinin uzatılması istenen siyasetçiler, 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Avukatların duruşmaya çıkmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Polisler tarafından sık sık fiziki mesafe uyarısı yapılırken, gözaltındaki siyasetçilerin yan yana oturtularak, fiziki mesafe önlemi alınmaması dikkat çekti. HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Murat Çepni’nin de adliyede siyasetçilerle yapmak istedikleri görüşme, polisler tarafından engellendi.  

Savcılık tarafından ek gözaltı süre talebinin ardından mahkeme çıkarılan siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatıldı.  Siyasetçiler, tekrar Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

2014 yılındaki Kobane eylemleri gerekçe gösterilerek, 28 Eylül Cuma günü, daha önce yargılaması yapıldığı halde HDP üyesi 82 siyasetçi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. HDP'li eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile belediye başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında olduğu isimler gözaltına alınmıştı. 

KİMLER GÖZALTINDA?
 
Gözaltında olan siyasetçilerin isimleri şöyle: HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, HDP eski Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP eski Eş Genel Başkanı ve milletvekili Emine Ayna, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.

Diğer Yazılarımız