İBB'den Fatih'in portresine 6,5 milyon lira
Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait Fatih Sultan Mehmet tablosu, 6 milyon 500 bin liraya satıldı. Tabloyu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi aldı.

Fatih Sultan Mehmet’in portresi, “Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” ismiyle bugün Londra’da müzayedeye çıkarıldı. Venedikli ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan ve özel koleksiyondaki tek portreye, 770 bin sterline (6 milyon 500 bin lira) alıcı çıktı. Müzayede yetkilileri, masraflarla birlikte alıcının 935 bin dolar ödeyeceğini duyurdu.
 
İMAMOĞLU DUYURDU
 
Alıcının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olduğu açıklandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık” açıklamasını yaptı.
 
PORTREDE İMZA YOK
 
Tablonun öyküsi 1479’lu yıllara uzanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Venedik’le yaptığı İstanbul Anlaşması uyarınca İstanbul’a gelen ressam Gentile Bellini, Fatih’in 3 portresini yapmıştı. Bellini, 1479-1481 yılları arasında Saray’da ağırlanmış ve tabloları o dönem yapmıştı.
 
 
Bugün satılan ve ressamın imzasının olmadığı tablodaki ikinci kişinin kimliği bilinmiyor ancak şehzadelerden biri olduğu tahmin ediliyor.

Diğer Yazılarımız