İmalat sanayi endeksi iki aydır geriliyor
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), ağustos ayının ardından eylülde de geriledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, eylülde 52,8 puana geriledi. Endeks ağustos ayında da 56,9 puandan 54,3 puana gerilemişti. Endekste eşik değer ise 50 puan.

Eylül verilerine göre, 10 sektörün bir bölümünde salgının ilk dönemine oranla faaliyet koşulları iyileşirken, bir bölümünde ise faaliyet koşulları yavaşladı.

FAALİYET KOŞULARI YAVAŞLAYAN SEKTÖRLER

Ana metal ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörleri büyümede başı çekerken, gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri gibi sektörlerde faaliyet koşulları yavaşladı. Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken, en hızlı üretim artışı kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde gerçekleşti. Üretimi azalan sektörler giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünleri oldu.

GİRDİ MALİYETLERİ ENFLASYONU 3 YILIN ZİRVESİNDE

Talebin artmasının sonucu olarak, üretim ve yeni siparişlerdeki büyüme sürdü. Her iki alt endeks de üst üste dördüncü ay artış gösterdi. Bununla birlikte, büyüme ağustosa göre hız kesti. 
Diğer yandan, Türk lirasındaki zayıflık enflasyonist baskıların eylülde de artmasına yol açtı. Girdi maliyetleri enflasyonu son iki ayda artarak Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Benzer şekilde nihai ürün fiyatları da son iki yılın en hızlı artışını kaydetti.

Diğer Yazılarımız