İngiltere'de hükümete 'uzun Covid' uyarısı
İngiltere'de yapılan bir araştırma, korona virüsününe yakalanıp yeterli tedavi ve bakımı almayan kişilerde semptomların üç aya kadar uzayabildiğini ortaya koydu. Özellikle test yaptıramayan kişilerin yaşadığı belirtilen ve 'uzun Covid' adı verilen bu duruma karşı hükümetin daha fazla önlem alması istendi.de hükümete 'uzun Covid' uyarısı

İngiltere’de yapılan bir araştırma, korona virüsü salgınında yaygın test yapmanın ve hastalığı hafif geçirenlerin de sağlık hizmeti almasının insan sağlığı açısından önemini bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, tam olarak iyileşmek için gerekli sağlık hizmetine erişimi olmayan 60 bin kişi üç aydan uzun bir süre boyunca semptomlarla boğuşuyor. Uzmanlar bu duruma ‘uzun Covid’ adını verdi.

AYLAR SONRA HÂLÂ MERDİVEN ÇIKAMAYANLAR VAR

Araştırmada, ülkede 300 bin kişinin semptomlardan bir aydan uzun süre boyunca kurtulamadığı, 60 bin kişinin ise üç ay boyunca semptomlarla boğuştuğu ortaya çıktı. Bazı vakaların hafif olarak devam ettiği ancak bazılarında da solunum sıkıntısı ve yorgunluk gibi semptomların sürdüğü belirtildi. Bu kişilerden bazılarının ‘uzatmalı’ süreçte tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığı, bazılarının alışverişe gitmek veya merdiven çıkmak gibi sıradan faaliyetlerden sonra bile uzanmak zoruna hissedecek kadar yorulduğu kaydedildi.

‘BU İNSANLARI UNUTMAMALIYIZ’

Araştırma ekibinden genetik epidemiyoloji uzmanı Profesör Tim Spector, “Bu insanların unutulup gitmesi gibi büyük bir tehlike söz konusu” uyarısında bulundu. King’s College’dan rehabilitasyon uzmanı Lynne Turner Stokes ise “Hastaneye hiç gitmemiş, ciğerlerine veya kalplerine doğru düzgün bakılmamış insanlara ‘dışarı çıkıp biraz egzersiz yap’ demek güvenli değil” diyerek sağlık sisteminin yüz yüze hizmetlerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

‘TEST SONUCU OLMAYINCA DOKTORLAR İNANMIYOR’

The Guardian gazetesiyse ilgili haberinde, ‘uzun Covid’den kurtulamayan kişilerin test yaptıramadıkları için sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını yazdı. 37 yaşındaki Elly MacDonald, 21 Mart’ta ilk semptomları gösterdiğinde maraton koşmaya hazırlandığını, beş ay sonra hâlâ bir pozitif test sonucu olamamış olsa da nefessiz kaldığını ve aşırı yorgunluk yaşadığını söyledi. MacDonald, bu süreçte aile hekimini değiştirdiğini anlattı. Öğretim üyesi olan Paul Garner ise 19 Mart’tan bu yana semptomları gösterdiğini ama test yaptıramadığı için sağlık çalışanlarının kendisine inanmadığını söyledi.

Diğer Yazılarımız