İran'dan Trump'a yanıt: Protestocuları öldürmüyoruz
İran yönetimi, Ukrayna uçağının düşürülmesini protesto eden eylemcilere ateş açıldığı suçlamasını reddetti. Tahran emniyet müdürü dün gece sosyal medyada yayılan görüntüleri reddederken, hükümetten yapılan açıklamada da "Protestocuları öldürmeyin" diye tweet atan ABD Başkanı Trump'a tepki gösterildi: İranlılar Süleymani'yi öldürdüğünüzü unutmayacak.

İran polisi, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürüldüğünün Tahran yönetimi tarafından itiraf edilmesinin ardından patlak veren protestolarda eylemcilere ateş açtığı suçlamasını reddetti. Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, dün gece sosyal medyada bazı görüntülerin yayılması sonrası “Polis protestolarda kesinlikle ateş açmadı çünkü başkent polisine itidal gösterme talimatı verildi” açıklaması yaptı.
 
‘TRUMP TİMSAH GÖZYAŞLARI DÖKÜYOR’
 
İran hükümet sözcüsü Ali Rebii ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün gece attığı “PROTESTOCULARINIZI ÖLDÜRMEYİN” tweet’ine tepki gösterdi. Rebii, İran halkının ‘Trump’ın Süleymani’yi öldürdüğünü unutmayacağını’ söyledi; ABD Başkanı’nın İranlılar için endişe beyan ederken aslında ‘timsah gözyaşları döktüğünü’ söyledi.
 
İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki Amerikan hedeflerine saldırı düzenlediği sırada uçağın yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamasının ardından bazı kentlerde protestolar patlak vermişti. Tahran Üniversitesi’nin önündeki eylemlerde, doğrudan ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’e hitaben “Diktatöre ölüm” sloganları duyulmuş, “Amerika’nın bizim düşmanımız olduğu konusunda yalan söylüyorlar, düşmanımız tam da burada” gibi sloganlar duyulmuştu.
 
Son olarak dün gece geç saatlerde sosyal medyada yayılan görüntülerdeyse, Tahran’ın Azadi Meydanı olduğu belirtilen bir yerde silah seslerinin duyulduğu iddia ediliyor, yerde kan görünüyor ve yaralıların taşındığı görülüyordu. Reuters ajansı, görüntülerin doğruluğunu kanıtlayamadığını duyurdu.
 
ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabından yaptığı açıklamada İran’ın liderlerine hitaben büyük harflerle “PROTESTOCULARINIZI ÖLDÜRMEYİN” ifadelerini kullanmıştı. Trump, ulusal güvenlik danışmanının ‘İran’ın protestolar ve yaptırımlar sonucunda müzakere masasına oturmak zorunda kalabileceği’ yönünde bir değerlendirme yaptığını da açıklayıp, “Esasında, müzakere edip etmeyecekleri ile daha az ilgilenemezdim” dedi.
 
 
(DUVAR)

Diğer Yazılarımız