Kıbrıs'tan AB'ye Türkiye vetosu
Kıbrıs Cumhuriyeti, AB dışişleri bakanlarının dünkü toplantısında Belarus'a yaptırım kararı alınmasını Türkiye nedeniyle engelledi. Kıbrıs, Doğu Akdeniz krizi sebebiyle Türkiye'ye de yaptırım uygulanması gerektiğini savunarak, Belarus kararını imzalamadı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Belarus’taki siyasi kriz nedeniyle uygulamayı planladığı yaptırımlar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım ısrarına takıldı. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının dünkü zirvesinde Belarus’ta 40 kişiye seyahat yasağı getirilmesi için hazırlanan yaptırım paketi Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından veto edildi.
 
KATHIMERINI: İMZALAMADILAR
 
AB’nin yaptırım kararı alabilmesi için 27 üyenin hepsinin onayı gerekirken, dünkü toplantıda oybirliği sağlanamadı. Yunan gazetesi Kathimerini, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin, Türkiye’nin ‘Doğu Akdeniz’deki ihlallerine karşı yaptırım kararı almaması halinde Belarus yaptırımlarını imzalamayı reddettiğini’ yazdı.
 
 
BORREL: YÜKSEK VOLTAJLI SİYASİ KRİZ
 
AB Dış Politika ve Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrel ise başkanlık yaptığı toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, ‘Avrupa Konseyi’nin çözmesinin gerekeceği yüksek voltajlı bir siyasi sorunla karşı karşıya olduklarını’ söyledi. Borrel, “Belarus’a yaptırım uygulama konusunda açık bir irade olsa da, gereken oybirliği sağlanamadı” dedi. AB’nin imajının tehlikede olduğunu ve 12 Ekim’deki dışişleri bakanları toplantısında bir uzlaşma sağlanacağını söyleyen Borrel, “Eğer Belarus yaptırımlarını onaylamayı başaramazsak, inanılırlığımız tehlikeye girer” diye konuştu.
 
‘İLKELERDE SEÇMECE BİR TAVIR SERGİLEYEMEYİZ’
 
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Hıristodoulides ise “Temel değerlerimizin ve ilkelerimizin ihlal edilmesine vereceğimiz tepki seçmece olamaz. Tutarlı olması gerekir” dedi.
 
AB, Belarus’ta ağustos başında düzenlenen başkanlık seçimlerini Aleksander Lukaşenko’nun kazandığının açıklanması sonrası patlak veren protestolar ve yüzlerce kişinin tutuklanıp muhalif isimlerin ülkeyi terk etmek zorunda kalması nedeniyle yaptırım kararı almıştı. Birlik, 40 kişilik bir seyahat yasağı listesi hazırlamıştı.

Diğer Yazılarımız