KLİMİK uyardı: Grip mevsimi başladı
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) her yıl dünyada yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne yol açan Grip (İnfluenza) ile ilgili bilgi notu yayınladı. Grip ile ilgili bilinmeyenler ve alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.

KLİMİK, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250 ile 500 bin kişinin ölümüne neden olan grip mevsiminin başladığını duyurdu. Gribin influenza virüsünün yol açtığı bir infeksiyon hastalığı olduğunu hatırlatarak bir dizi bilgilendirme yaptı, uyarılarda bulundu. Yayınlanan Grip Bilgi Notu ile gribin nasıl bulaştığı, hastalık belirtileri, risk grupları, tedavisi, korunma yolları ile Covid-19 ile etkileşimi hakkında bilgiler verildi. İşte Grip Bilgi Notu'nda yer alan ana başlıklar:

Grip nasıl bulaşır? Bulaşı nasıl engelleriz?

Grip virüsü damlacık yoluyla bulaşır. Öksürüp hapşıran kişi, virüs içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır.

Grip olduğumu nasıl anlarım?

Grip, ani başlangıçlı ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrıları ile seyreder. Ateş, eklem ve kas ağrılarının olmaması nezle gibi daha hafif seyreden diğer solunum yolu hastalıklarını düşündürür. Ateşin uzun sürmesi, koyu renkli balgam, göğüs ağrısı veya nefes darlığının eklenmesi grip virüsünün zayıflattığı akciğerlere bakterilerin ulaştığını düşündürür. Özellikle risk grubunda bulunan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bu durum tehlikeli olabilir. Mutlaka doktora başvurulmalı.

Gripte risk nedir? Kimler risk altındadır?

Grip, tüm yaştaki bireyleri etkiler, okul devamsızlıklarına, iş kayıplarına neden olur. Ancak, özellikle gebeler, 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, akciğer, kalp hastalığı olanlar, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlar, kanser, diyabet gibi hastalıklar veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, organ nakli yapılanlar ve aşırı şişman kişiler gripten daha çok etkilenirler. Bu kişilerde grip hastaneye yatışlara hatta ölümlere neden olabileceği için öncelikle bu kişiler ile sağlık çalışanlarına grip aşısı yapılması gerekir.

Gribin tedavisi var mıdır?

Gribin tedavisi istirahat ve destek tedavisidir. Ateş düşürücü ilaçlar, bol sıvı alımı önerilir.

Gripten nasıl korunurum?

Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır.

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip her yıl Ekim ayında başlayarak Aralık ayında artıp Nisan-Mayıs aylarını kapsayan dönemde sık görülür. Bu nedenle grip aşısının her yıl Ekim ayında yaptırılması gerekir.

Neden her yıl aşı olmak zorundayız?

Takip verilerinden elde edilen bilgilere göre aşı içeriği her yıl yenilenir. Bu nedenle mevsimsel gripten korunmak için her yıl aşı olunması önerilir.

Aşının yapılmaması gereken durumlar ve yan etkileri nelerdir?

Aşıya, aşı içeriğindeki maddelere karşı daha önce ciddi alerjisi gelişmiş olanlara grip aşısı yapılmamalı. Aşı felç yapmaz, kısırlığa neden olmaz, gebelerde de güvenle yapılabilir.

Grip aşıları Covid-19 aşıları ile birlikte yapılabilir mi?

Grip aşıları Covid-19'a karşı ülkemizde uygulanmakta olan aşılarla aynı gün veya herhangi bir zaman aralığında uygulanabilir. Kişinin bir daha başvurmama olasılığına karşı sağlık kuruluşları, risk altında olup hem grip hem Covid-19'a karşı aşılanması gereken kişilere ilk başvurularında her iki aşıyı da uygulamalı. Covid-19 testi pozitif çıkan (belirtili veya belirtisiz) kişilerde grip aşısı ertelenmeli.

Diğer Yazılarımız