Korona virüsünü ilk fark eden doktor virüs nedeniyle öldü
Çin'de korana virüsünü fark eden ilk doktor olan Li Wenliang, 30 Ocak'ta virüsün bulaştığı belirlendi. Tedavi gören Li Wenliang, bugün öldü.

Korona virüsünü ilk olarak fark eden ve yaptığı uyarılar nedeniyle “toplum düzenini şiddetle sarsan yanlış iddialarda bulunmak” suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan doktor Li Wenliang, korona virüsü nedeniyle bugün hayatını kaybetti.
 
BBC Türkçe’nin haberine göre, ocak ayı başlarında Wuhan kentindeki yetkililer yeni bir korona virüsü türüyle ilgili haberlerin yayılmasını engellemeye çalışıyordu. Doktor Li Wenliang bu konuda meslektaşlarını uyarmaya kalkıştığında polis de ona uyarıda bulundu. Bir ay sonra ise bir hastanedeki hasta ziyaretini sosyal medyada paylaştığında kahraman ilan edilmişti.
 
“Herkese merhaba, ben Li Wenliang, Wuhan Merkez Hastanesi’nde göz doktoruyum” diye başlıyordu paylaşım.
 
Dr. Li’nin başına gelenler, Wuhan’da korono virüsü vakalarının ilk görülmeye başladığı günlerde, bölge yetkililerinin yanlış yaklaşımlarına örnekti.
 
SARS salgınına benzettiği ilk yedi vakayı geçtiğimiz aralık ayında fark ettiğinde Dr. Li salgının merkez üssünde çalışıyordu. SARS 2003’te dünya çapında bir salgına yol açmış bir virüstü.
 
Yeni vakaların Wuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı tahmin ediliyor, hastalar hastanede karantinada tutuluyordu.
 
30 Aralık’ta Dr. Li meslektaşlarıyla iletişim halinde olduğu bir sosyal medya grubuna salgınla ilgili bir mesaj göndermiş ve hastalığın bulaşmaması için koruyucu giysi giymelerini öneriyordu.
 
‘SÖYLENTİ YAYMAK’ SUÇLAMASIYLA SUÇLANDI
 
Dr. Li’nin bilmediği şey ise hastalığa yol açan korona virüsünün tamamen yeni bir tür olduğunun keşfedilmesiydi. Dört gün sonra Kamu Güvenliği Departmanı’ndan yetkililer gelip bir mektup imzalamasını istediler. Mektup kendisini “toplum düzenini şiddetle sarsan yanlış iddialarda bulunmak”la suçluyordu.
 
“Sizi uyarıyoruz: Aynı küstahlık ve inatla bu yasadışı faaliyete devam ederseniz hakkınızda işlem yapılacaktır – anlaşıldı mı?” diye yazıyordu. Altında Dr. Li el yazısıyla “Anlaşıldı” diye yazmıştı.
 
Dr. Li, polisin “söylentiler yaymakla” suçlayıp haklarında soruşturma başlattığı sekiz kişiden biriydi. Ocak ayı sonunda Dr. Li, mektubun bir kopyasını Weibo’daki blogunda yayınlayıp olanları anlatmıştı. Bu arada yetkililer ondan özür diledi, ama biraz geç olmuştu artık.
 
Ocak ayının ilk haftalarında Wuhan’daki yetkililer, virüsün ancak hayvanlarla temas halinde bulaşabileceğini iddia etmişti. Doktorları korumak üzere hiçbir rehber hazırlanmamıştı. Polislerin ziyaretinden bir hafta sonra Dr. Li, glokom hastalığı olan bir kadını tedavi ediyordu. Ama kadına korona virüsü bulaştığını bilmiyordu.
 
Weibo’daki blogunda Dr. Li, 10 Ocak’ta öksürmeye başladığını, ertesi gün ateşlendiğini, iki gün sonra da hastanelik olduğunu anlatıyordu. Anne ve babası da hastalanıp hastaneye kaldırılmıştı.10 gün sonra, 20 Ocak’ta Çinli yetkililer korona virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan etti.
 
Dr. Li, önce birkaç kez korona virüs testi olduğunu ancak tümünün negatif çıktığını, kendisinde virüs bulunamadığını söyledi.
 
‘KAMU SAĞLIĞI İÇİN MİLYONLARCA Lİ WENLİANG’A İHTİYAÇ VAR’
 
30 Ocak’taki blogunda ise “Bugün nükleik asit testi pozitif çıktı, ortalık sakinleşti, sonunda teşhis kondu” diye yazdı. Bu paylaşımı binlerce yorum ve destek mesajı aldı. Yorum yazan bir kişi, “Dr. Li Wenliang bir kahraman” diyordu, onun başına gelenlerin ülkesi hakkında ne anlattığından endişe eder bir halde.
 
“Gelecekte doktorlar bulaşıcı bir hastalığın belirtilerini gördüğünde erken uyarıda bulunma konusunda temkinli olacak”, “Daha güvenli bir kamu sağlığı uygulaması için on milyonlarca Li Wenliang’a ihtiyaç var” diye yazıyordu.
 
Bir çocuk babası olan ve eşi hamile olan Li Wenliang bugün 34 yaşında hayatını kaybetti. Ülkesinde ise şimdiden bir kahraman olarak görülüyor.

Diğer Yazılarımız