Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırdı
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Merkez Bankası, bugün gerçekleştirilen yılın son PPK'sının ardından politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17'ye yükseltti. Piyasalarda TCMB'nin faizi 150 baz puan civarında artırması bekleniyordu.

TCBM kasım ayındaki toplantıda politika faizini 475 baz puan artırmıştı.

Dolar ve euro düşüşte

Faiz kararı sonrası döviz kurları düşüşe geçti. Dolar/TL  7.62 seviyelerinden 7.58'e, euro/TL 9.33'ten 9.25'e geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açıklamasında, karara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için 2021 sonu tahmin hedefi göz önünde bulundurularak güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi.
   

TL'deki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir.
   

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler, iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir ancak artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır.
   

Karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle enflasyonu etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsenmektedir.

 

Diğer Yazılarımız