Mustafa Şentop: Montrö'den çekilemeyiz dedim
TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan Montrö tartışması ile ilgili yeni açıklama geldi. Şentop, "Siyasette ortalama bir zeka olduğunu düşünerek açıklama yapıyoruz. Bunun siyasetçi ya da bürokratlar varsa ona göre yapalım" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile çekilmesine ilişkin yaptığı açıklamanın Montrö Antlaşmasını tartışmaya açmak amacı taşımadığını söyledi. Cumhurbaşkanının kararının bütün uluslararası anlaşmalardan çekilme için yeterli olacağı şeklindeki sözleri sırasında herhangi bir anlaşma adı vermediğini ancak kendisine soru soran televizyoncunun anlaşmanın adını örnek olarak andığını ifade etti. Şentop, "Aksine Montrö, Lozan gibi sözleşmelerden çekilmenin imkansız olduğunu söyledim" dedi.
 
Şentop şöyle konuştu, "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları hak ve hukukumuzu koruma kudretimiz ve kararlığımız var eder. Başta Montrö olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu ve elde etmiş olduğumuz mevzilerle ilgili hiçbir tartışma yoktur, o konuşmada da böyle bir şey yoktur, benim hukuki boyutta anlatmam söz konusudur. Türkiye'de siyaset yapan bazı insanların bir kişiyi eleştirirken en azından ne dediğine bakması gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
ŞENTOP NE DEMİŞTİ?
Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkması tartışmaları sürerken; Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekildim, Montrö'yü tanımıyorum, feshettim' diyebilir mi?” sorusuna, “Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi'ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür” diye yanıt vermişti

Diğer Yazılarımız