Altılı Masa’dan 'incitici dil' önlemi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Pazar günü gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısında, siyasi parti temsilcilerinin krize yol açacak açıklamalar yapması halinde, liderlerin telefon diplomasisi yürüterek soruna hızla müdahale etmesi kararı alındı.

 
İYİ Parti ve CHP arasında cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki görüş ayrılığı ve son olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Altılı Masa noter değildir” açıklamaları nedeniyle, “masada çatlak mı var” tartışmalarına yol açan bir süreçte gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısında iki konu başlığında somut adım atıldı.
 
Bu çerçevede, “Geçiş sürecinin yol haritası” üzerindeki çalışmaların hızlandırılarak netleştirilmesi ve “ön koalisyon protokolü” olarak da nitelendirilen, dokuz temel konuda ortak politikaların belirlenmesi için komisyon kurulması kararı çıktı.
 
Ortak Temel Politikalar Komisyonu için CHP, Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak'ı; DEVA Partisi, Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı'yı; Gelecek Partisi, Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin’i görevlendirdi.
 
Saadet, Demokrat Parti ve İYİ Parti’nin de komisyon üyelerini bu hafta içinde netleştirmesi bekleniyor.
 
Bir anlamda cumhurbaşkanı adayını ve Altılı Masa’nın “seçim bildirisini” hazırlayacak olan komisyon, her partinin kendi içinde yaptığı çalışmaları ortaklaştıracak ve çok hızlı bir süreç yürütülmesi için haftada birkaç kez toplanabilecek.
 
“İncitici dil” önlemi
CHP İle İYİ Parti arasında “cumhurbaşkanı adayı” tartışmasına ilişkin yaşanan gerginliğin masaya nasıl yansıyacağı da merak konusuydu.
 
Toplantıdan hemen önce İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda hassas bir dönemden geçildiğine dikkat çekmiş; “herkesin sözlerine dikkat etmesi gerektiğini” belirtip partide sorumluluğu olmayan bazı isimlerin “incitici dilleri” olduğunu söylemişti.
 
Edinilen bilgiye göre Akşener, “incitici dil” rahatsızlığını Altılı Masa’ya da taşıdı. Masada yer alan diğer genel başkanlar da hassas bir süreçten geçildiğine ve o nedenle siyasi parti temsilcilerinin dikkatli bir dil kullanmalarının önemine vurgu yaptı.
 
Bu çerçevede, siyasi parti temsilcilerinin, masayı zor duruma düşürecek açıklamalardan ve medya üzerinden polemiklerden kaçınması; bir kriz halinde de liderlerin hızla devreye girmesi kararlaştırıldı.
 
Krize yol açabilecek eylem ve söylemler ortaya çıkması halinde liderlerin, yüz yüze görüşmeyi beklemeden “telefon diplomasisinin” yürüterek soruna müdahale etmesi konusunda görüş birliğine vardığı öğrenildi.
 
Kasım’dan sonra hızlanacak
Toplantıda seçim sürecinin de yaklaşması dikkate alınarak, başta geçiş süreci ve temel politikalar komisyonu olmak üzere çalışmaların mümkün olan en kısa sürede tamamlanması; liderlerin gelişmelere göre daha sık bir araya gelmesi konusunda da ilke kararı alındı.
 
Ancak 30 Ekim’de Saadet Partisi’nin Olağan Büyük Kongresi olması nedeniyle bu ay ikinci bir toplantı kararı alınmadı.
 
Programlarına göre liderler, Kasım ayından itibaren gereksinim duyulması halinde 15-20 günde bir, bir araya gelecek.

Diğer Yazılarımız