Öztrak: Ziraat Bankası ne kadar kefalet aldı?
Ziraat Bankası'nın Simit Sarayı'nın yüzde 51'ini satın almasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Bu operasyon için Ziraat Bankası ne kadar kefalet aldı? İşçi, çiftçi, sanayici, esnaf yok, varsa yoksa yandaş" dedi

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, TÜİK'in, eylül ayı iş gücü ve istihdam rakamlarını açıkladığını hatırlattı.
 
Söz konusu rakamlarının, Türkiye'nin "yapışkan, kalıcı, ürkütücü" hale gelen bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Öztrak, eylülde son bir ayda iş arayıp da bulamayanların sayısının geçen yılın aynı ayına göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bin kişiye ulaştığını belirtti.
 
Öztrak, buna göre eylülde resmi işsizlik oranının yüzde 13,8 olduğunu aktardı.
 
İşsizlerin sayısının 16 aydan bu yana kesintisiz olarak arttığını bildiren Öztrak, son 10 aydır da işsiz sayısının 4 milyonun üzerine çıktığını kaydetti.
 
Son bir ayda iş arayanların dışındaki işsizlik rakamının ise bu resmi rakamı ikiye katladığını ifade eden Öztrak, "Kimler var bu rakamda? Son bir ayda iş arayanların dışında, iş aramaktan vazgeçmiş, mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilen yurttaşlarımız var. Tüm bunları topladığımızda gerçek işsiz sayısı son bir yılda eylül itibarıyla 898 bin kişi artarak 7 milyon 983 bine ulaşıyor. Gerçek işsiz sayımız, böyle bakıldığında dünyadaki 95 ülkenin nüfusundan daha fazla" diye konuştu.
 
'İşsizlik rakamıyla gerçek rakamlar arasında makas var'
Öztrak, 14 aydan bu yana Türkiye'de gerçek işsiz sayısının 8 milyon kişi etrafında dalgalanıp durduğunu, son 13 aydır da gerçek işsizlik oranının yüzde 20'nin üzerinde seyrettiğini, bu rakamların ürkütücü olduğunu dile getirdi.
 
İşsizlikte ilan edilen rakamlar ile gerçek rakamlar arasındaki makasın çok açık olduğunu ileri süren Öztrak, fiyat toplama gününde müesseselere telefon edip etiketlere müdahale eden, enflasyon rakamlarını makyajlayan, büyüme rakamlarına taklalar attıran iktidarın işsizlik rakamlarının üzerinde de ciddi karartmalar olduğuna dair emareler bulunduğunu iddia etti.
 
Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Geçtiğimiz yılın aynı ayında çalışma çağındaki nüfus 792 bin kişi arttı. Bu 792 bin kişinin de 592 bini iş aramaya başlamış. Yani iş gücü piyasasına katılmış. Bu eylül ayında son bir yılda çalışma çağındaki nüfustaki artış geçen yıl 792 bin olan, 887 bin olmuş. Buna karşılık çalışma çağına gelen bu insanların sadece 193 bini iş aramaya başlamış. Geçen yıl 592 bin kişi iş aramaya başlamışken bu yıl sadece 193 bin kişi iş aramaya başlamış. İş arayanların sayısındaki bu düşüş... 'saraya ayıp olmasın, sarayın damadına ayıp olmasın, sarayın damadının kayınpederinin canı sıkılmasın' diye insanlar iş aramaktan, iş gücü piyasasına katılmaktan vazgeçmişler."
 
'Bir yılda 623 bin yurttaşımız işini kaybetti'
Vatandaşlar geçen seneki gibi iş aramış olsalardı işsiz sayısının 286 bin kişi daha yüksek olacağına işaret eden Öztrak, bu durumda işsizlik oranının da yüzde 13,8 değil yüzde 14,6'ya çıkacağını söyledi.
 
Öztrak, şöyle devam etti:
 
"Daha bu yılın başında saray ve sarayın damadı seçim zamanı '2,5 milyon kişiye iş vereceğiz' dediler. Vaat bu. Geldik eylül ayına. Eylül ayında, bırakın 2,5 milyon kişiye yeni iş imkanı vermeyi, son bir yılda iş sahibi olan 623 bin yurttaşımız işini kaybetti. İşsizler ordusuna katılan her 100 vatandaşımızın 76'sı son bir yılda işini kaybedenlerden oluşuyor. Dünyanın hangi yerinde '2,5 milyon istihdam yaratacağım' diye vadedip, 623 bin kişiyi işsiz bırakan iktidar o koltukta aslında oturamaz. Sorumluluk bunu gerektirir ama bu konuda kimsenin ağzını açtığı yok."
 
Eylül döneminde son bir yılda tarımda 108 bin, sanayide 152 bin, inşaat sektöründe 432 bin kişinin işinden olduğunu ifade eden Öztrak, hizmetler sektöründe çalışan sayısında 68 bin kişilik oldukça sınırlı bir artış bulunduğuna dikkati çekti.
 
Öztrak, tarımda son 20, sanayide son 10, inşaat sektöründe ise son 18 aydır çalışanların işini yitirdiğini savundu.
 
Faik Öztrak, genç işsizliğinin eylülde geçen yılın aynı dönemine göre 4,5 puan artarak yüzde 26,1 olduğunu, gençlerin işsizlik oranının son 14 aydır yüzde 20'nin üzerinde seyrettiğine işaret etti.
 
Öztrak, 20-29 yaş arasındaki gençlerden ne okulda ne de işte olanların sayısının ise son bir yılda 308 bin kişi arttığını, eylülde 4 milyon 293 bine ulaştığını belirtti.
 
Üniversiteli işsiz sayısının 1 milyon 250 bini bulduğunu, her 100 işsizden 27'sinin üniversite mezunu olduğunu vurgulayan Öztrak, son derece derin ve yapışkan bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalındığını anlattı.
 
Öztrak, "Daha önce hiçbir krizde böyle bir manzarayla karşı karşıya kalmamıştık. Nitekim, bir yıl ve daha uzun süredir işsiz olan yurttaşlarımızın sayısı 1 milyon 156 bin kişi. Toplam işsiz sayısı içinde bir yıldan uzun işsiz kalanların sayısı dörtte birinden fazla. İşgücü piyasasından bu kadar uzun süre ayrı kalmak sadece ekonomik değil sosyal sorunları da ağırlaştırıyor. İnsanlarımızın aileleriyle beraber yaşamlarına kıymasının ardında da bu gerçekler var." değerlendirmesini yaptı.
 
'Ziraat Bankası simitçiliğe soyundu'
Ekonomik krizin artık büyük şirketleri de sallamaya başladığını, Türkiye'nin bazı önemli firmalarının iflas ve üretimini durdurma noktasına geldiğini belirten Öztrak, çiftçinin, esnafın, işçinin, iş adamının perişan olduğunu savundu.
 
Çiftçiye 10 bin liralık kredi açmak için bir ev, 2 memur kefili teminat olarak isteyen Ziraat Bankasının simitçiliğe soyunduğunu söyleyen Öztrak, "Hükümete yakın olduğu söylenen ve sektörün en büyük simitçisi olan bir firma için milyonlarca dolarlık kurtarma operasyonu yapılıyor. Şimdi merak ediyoruz, bu operasyon için Ziraat Bankası ne kadar kefalet aldı. Hükümetin gündeminde aslında işçi, çiftçi, sanayici, esnaf yok, varsa yoksa yandaş, rant, hafriyat var" şeklinde konuştu.

Diğer Yazılarımız