Pence: Ateşkese karar verildi, harekat duracak
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'ın ABD Büyükelçiliği'nde açıklama yapıyor. Pence, "ABD ve Türkiye Suriye'de ateşkes için anlaştı. YPG 120 saat içerisinde çekilecek. Başkan Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Pence, “Harekat durdurulacak ve YPG güvenli bölgeden çekilecek. ABD, 120 saat içinde YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak” dedi

Pence ve Amerikan heyeti, Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk heyetiyle yaklaşık 5 saatlik görüşmenin ardından şu konularda uzlaştılar:

– Türkiye'ye Barış Pınarı Harekâtı’nda hedeflenen noktalara ulaşana kadar süre tanınacak. Bu süre 120 saat olarak belirlendi.
– 120 saat sonunda ateşkes ilan edilecek.
– Ateşkesle birlikte, ABD Suriye hükümetiyle koordineli şekilde PYD-YPG unsurlarının Türkiye sınırından 30 kilometre güneye inmesini sağlayacak.
– PYD,YPG unsurlarının güneye inmesi için Amerikan askeri kullanılmayacak. Pence, ABD'nin bölgedeki tüm askerlerini çektiğini, verilen bu sözün diplomasi, insani yardım gibi unsurlarla yerine getirileceğini açıkladı.
– Tüm bu süreçte, ABD tarafı Türkiye'ye yeni yaptırımlar koymayacak.
– PYD-YPG sınırın 30 km altına çekildiğinde kalıcı ateşkes sağlanacak.
– Kalıcı ateşkesle birlikte, ABD halihazırda Türkiye'ye koymuş olduğu yaptırımların tümünü de kaldıracak.
– Bölgede hapishanelerdeki IŞİD'lilerin durumu konusunda Türkiye ve ABD birlikte çalışacaklar.

Yaptırımlar ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili soru üzerine Pence, “Türkiye’ye yeni yaptırımlar olmayacak. Ekonomik yaptırımlar geri çekilecek. Başkan Trump Türkiye konusunda çok net. ABD Türkiye’nin Suriye’deki operasyonuna karşıdır. Ayrıca her iki lider arasındaki ilişkiler bu anlaşmayı sağladı” diye konuştu.

TRUMP: ERDOĞAN’A TEŞEKKÜRLER

Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump da “Türkiye’den harika haberler var. Erdoğan’a teşekkürler. Milyonlarca hayat kurtulacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Yazılarımız