Pompeo İran'a yönelik yaptırımları açıkladı
İran ile ilgili yaptırımları açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kasım Süleymani suikastını "ABD elçiliklerine büyük çapta saldırılar yapmayı planlıyordu" diyerek savundu. Pompeo, elçiliklere saldırı olacağına dair istihbarat bulunduğunu da açıkladı.

 Amerikan yönetimi, İranlı General Kasım Süleymani suikastına misilleme yaptığı gerekçesiyle İran’a yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’yi ortadan kaldırma gerekçelerinde haklı olduklarını ifade ederek, “O çok daha önce ortadan kaldırılmalıydı. Obama yönetiminin hatalarıyla İran rejimi finansal olarak güç kazandı ve bu paraları terörün finansmanında harcadı. Biz buna bir son verdik” diye konuştu.
 
İran’ın, Irak’taki iki ABD üssüne yönelik füze saldırılarının karşılıksız kalmayacağını söyleyen Trump, “İran’a yaptırımları getirdik. Öncekiler ağır yaptırımlardı, şimdi bunlar ciddi şekilde daha da artırılıyor. Kısa süre önce bunları onayladım, Hazine Bakanlığı açıklayacak” dedi.
 
YAPTIRIMLARI İKİ BAKAN AÇIKLADI
 
Trump’un bahsettiği yaptırımlar Dışişleri Bakanı Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in basın toplantısıyla duyuruldu. Mnuchin, İran’ın Irak’taki saldırılarından sorumlu olan isimleri yaptırım listesine alacaklarını söyledi. İran ekonomisinin tekstil, üretim, madencilik ve başka sektörlerine yaptırım uygulanacağını açıklayan Mnuchin, İran’ın misillemeleri ile eş zamanlı olarak Tahran’da düşen Ukrayna uçağıyla ilgili soruşturmaya yardımcı olacak isimlerin yaptırımlardan muaf tutulacağını söyledi. Mnuchin, “Amacımız küresel terör saldırılarının önüne geçmektir. Başkan Trump açıkça ifade etmiştir, İran terörist davranışlarına son vermeden ve nükleer silahlardan vazgeçmedikçe ABD yaptırımdan vazgeçmeyecektir” dedi.
 
POMPEO: SÜLEYMANİ BÜYÜK ÇAPLI SALDIRILAR PLANLIYORDU
 
“İranla tekstil ve enerji gibi alanlarda ticaret yapan herkes yaptırım kapsamına alınacak” diyen Pompeo ise şunları sıraladı: “Alimünyum ve demir sektöründe bulunan 17 firmaya yaptırım uygulandı. Sekiz üst düzey İranlı yetkili yaptırım listesine alındı. İran ile insani yardım için ticaret ve SWİFT para transferi devam edebilecek.”
 
Pompeo, ABD elçiliklerine saldırı olacağına dair istihbarat bulunduğunu da söyledi. Süleymani’nin de ABD büyükelçiliklerine büyük çapta saldırılar yapmayı planladığını öne süren Pompeo, “ABD’nin elinde İran’dan Amerikan büyükelçiliklerine yönelik de dahil olmak üzere yakın bir tehdide ilişkin somut bilgi vardı. Attığımız adımlar ABD güvenliğini sağlamak için atıldı. IŞİD’i ortadan kaldırdık, Bağdadi’yi, Süleymani’yi ortadan kaldırdık. Bu, ABD’ye olan tehdidi azalttı” ifadelerini kullandı.  Pompeo, düşen Ukrayna uçağıyla ilgili ise “İran füzesi tarafından düşürülmesinin son derece muhtemel olduğunu düşünüyoruz ancak soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz lazım. Ukrayna yolcu uçağının İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair haberlere inanmamak için sebep yok, İran’ın tam işbirliğiyle tüm olguları ortaya koyan kapsamlı soruşturmaya ihtiyacımız var. Soruşturma sonuçlarını aldıktan sonra bütün dünyanın gereken adımları atacağını düşünüyoruz. Ukrayna uçağını kimin düşürdüğüne dair bilgi veren kişi yada kurumlar yaptırımlardan muaf tutulacak” diye konuştu.
 
 
Duvar

Diğer Yazılarımız