Üç yeni vergi geliyor
Yeni Vergi taslağı hazır. 'Dijital Hizmet', 'Değerli Konut' ve 'Konaklama Vergisi' getiriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün TBMM’ye sunulması beklenen ‘Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı’ açıklandı. Taslağa göre Kurumlar Vergisi düşüyor, Gelir Vergisi artıyor, üç yeni vergi, 1 yeni müessese geliyor. Düzenlemeyle spor hakemlerinin kazançları da vergilendiriliyor. Ayrıca gelir vergisi üst limiti artırılıyor, futbolcuların gelir vergisi yüzde 20’ye çıkartılıyor.

Değerli Konut Vergisi uygulamasının, 2020 yılının şubat ayında verilecek beyanlarla başlaması planlanıyor. Vergi, şubat-ağustos aylarında iki eşit taksitle ödenmesi düzenlendi. Kamu meskenleri, diplomatik mensupların meskenleri, hiçbir geliri olmayan veya sadece emekli maaşı olanların tek meskenleri, bina inşa işiyle uğraşanların ticari mal niteliğindeki meskenleri Değerli Konut Vergisi’nden muaf tutulacak.

Dijital Hizmetler Vergisi yürürlüğe girecek. Her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları (oyun, müzik, video, uygulama içi satışlar gibi), sosyal medya sitelerinde verilen (ücretli) hizmetler, mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetleri Dijital Hizmetler Vergisi kapsamına girecek.

KANUN YOLUNDAN VAZGEÇME MÜESSESİ

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere de Konaklama Vergisi getiriliyor. Konaklama Vergisinin mükellefi konaklama hizmetlerini sunanlar olacak. Verginin matrahı geceleme ve diğer hizmetlerin toplam bedeli olacak. Vergi aylık dönemler itibarıyla beyan edilip ödenecek.

Ayrıca temyize açık olarak mükellefçe kazanılan davalarda, mükellef temyizden vazgeçerse indirim uygulama imkânı veren ‘Kanun Yolundan Vazgeçme’ müessesesi de yenilik olarak taslağa konuldu. Bir diğer yenilik ise ilk kez ücret geliri elde edenler bazı giderlerin indirime konu edilebileceği şekilde yıllık beyanname verme zorunluluğu kapsamına alındı.

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaptığı açıklamada, gelir vergisi üst limitinin yüzde 40’a çıkartılacağını açıkladı. Futbolcuların gelir vergisi ise yüzde 20’ye çıkarılacak.

Diğer Yazılarımız