YSK: Bugün seçim olsa Gelecek Partisi katılamaz
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün itibariyle olası bir seçime 15 siyasi partinin katılabileceğini açıkladı. Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi, şartları yerine getirmediği için listede yok.

Yüksek Seçim Kurulu bir açıklama yaparak olası bir seçim durumunda seçime katılacak olan partilerin bir listesini açıkladı. Ahmet Davutoğlu’nun yeni kurduğu Gelecek Partisi şartları sağlamadığı için listede yer almadı.
 
 
Geçtiğimiz aylarda kurulan Yeniden Refah Partisi, yeterli sayıda il ve ilçe teşkilatlarına sahip olduğu için seçime girmeye hak kazanmış olarak görülürken Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi ise gerekli şartları henüz taşımadığı öğrenildi.
 
Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesine göre, bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması” gerekiyor.
 
Yasa bir ilde teşkilatlanma koşulu olarak ise “merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurma” koşulu getiriyor.
 
İl ve İlçe seçim kurullarında birer adet temsilci bulunduran siyasi partiler 298 sayılı kanunun 17’inci maddesinde belirtilmişti. 14. maddenin 4. fıkrası gereğince YSK tarafından tespit ve ilan edilen siyasi partiler, söz konusu maddede öngörülen il ve ilçe seçim kurullarında birer temsilci bulundurma haklarına sahip olabiliyorlar.
 
Yüksek Seçim Kurulu’nun olası bir seçimde, seçime girecek olan partiler şunlar:
 
1- Adalet ve Kalkınma Partisi,
 
2- Anavatan Partisi
 
3- Bağımsız Türkiye Partisi
 
4- Büyük Birlik Partisi
 
5- Cumhuriyet Halk Partisi
 
6- Demokrat Parti,
 
7- Demokratik Sol Parti
 
8- Halkların Demokratik Partisi
 
9- Hür Dava Partisi
 
10- İYİ Parti
 
11- Milliyetçi Hareket Partisi
 
12- Saadet Partisi
 
13- Türkiye Komünist Partisi
 
14- Vatan Partisi
 
15- Yeniden Refah Partisi.

Diğer Yazılarımız