‘YUNUSCA’ yayın hayatına başladı...
“2021 UNESCO Yunus Emre Yılı” nedeniyle hazırlanan 'YUNUSCA' dergisi yayın hayatına başladı... 14 sayıdan ve 12 temadan oluşan dergi, Yunus Emre hakkında çeşitli makaleler ve ropörtajlar içeriyor. Derginin 12 sayısında her ay Yunus Emre’nin bir teması olan hümanizm, sevgi, hoşgörü gibi ana başlıklar altında Yunus Emre'nin felsefesi işlenecek... İşte 'YUNUSCA' dergisinin öne çıkan detayları...

‘’Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz’‘ diyor bilge kişi Yunus Emre… Hakk’a yürüyüşünün 700. yıldönümü dolayısıyla UNESCO, 2021 yılını “Yunus Emre Yılı” olarak ilan etti. Bu doğrultuda “Türkçe’nin Pîri” Yunus Emre, 2021 yılı boyunca, yurdun her köşesinde çeşitli etkinliklerle anılacak, yazılacak, çizilecek, anlatılacak ve anlaşılacaktır…

Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Mihalıççık Belediye Başkanlığı’nın organizasyonunda, onlarca üniversite, kamu yönetim kurumları, belediye başkanları, çeşitli üniversitelerden seçkin akademisyenler, kültür ve sanat camiasından saygın insanlardan oluşan çalışma grupları tarafından, beklentilere yanıt verecek şekilde kutlanması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yürütülen projelerle, Hakk’a yürüyüşünün 700. yılında Yunus Emre’nin lâyık olduğu biçimde anılması planlanıyor…

Yurdumuzun dört bir köşesi Yunus Emre’nin mezarını sahiplenir. Yüzyıllardır bu tatlı ve sevimli çekişme sürer gider. Yunus’tan coşan sevgi, Türk halkında yansımasını bulmuştur ve neredeyse onlarca il veya ilçemiz, Yunus’un kendi toprağında gömülü olduğunu, türbesinin ilçesinde ya da kasabasında bulunduğunu savunur…

Bu sevgi dolu yarış devam ederken, UNESCO Yunus’un memleketi olduğuna dair güçlü tarihsel bulgular ve bilimsel tezlere dayanarak onunla ilgili düzenlenecek etkinliklerin adresi olarak Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’ne bağlı Sarıköy’ü gösterdi… UNESCO bu kararı kendiliğinden değil, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ve Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum’un bilimsel ve sosyal çalışmalarına bağlı olarak verdi…

‘Yunus Emre Yılı’ ile ilgili olarak, Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız; ülkemizde pek çok değerimizi en güzel şekilde anlatmaya çalışan etkinlikler yapıyoruz. UNESCO’nun Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl Dönümü olan 2021 yılını Yunus Emre Yılı ilanı ile bu kapsamda ayrıca bir çalışmanın içine girmiş bulunmaktayız.  Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz; ilgili yerel, ulusal ve uluslararası tüm kuruluşlar Yunus Emre ile ilgili özel bir çalışmayı koordineli bir şekilde yürütüyoruz’ dedi.

2001 yılında Eskişehir’de ilk icraatını Yunus Emre ile yaptığını söyleyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen; UNESCO’nun 2021 için ilan ettiği “Yunus Emre Yılı” vesilesiyle, bundan böyle devletin, eğitim, kültür, sanat ve turizm bakanlıklarının ile Eskişehir yerel yönetimlerinin de katılacağı ortak proje modeli oluşturularak, Yunus Emre’yi hak ettiği şekilde anma ve tanıtma dönemleri başlayabilir’ dedi.

Çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum ise;  Unesco’nun 2021 yılını Yunus Emre’nin ölümünün 700. yılı olarak kabul etmesi ve anma programına alması nedeni ile bu yıl oldukça ziyaretçi geldi. Bizler de Yunus’a gönül vermiş kişiler olarak, 2021 yılına hazırlık amaçlı Yunus Emre için neler yapılabilir, neler  yapılmalı sorusuna hem cevap hem de emek veren, devletimizin üst düzey yöneticilerini, çalışmalara katılan birçok farklı üniversiteden akademisyenleri, meslek odaları temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçıları, yazarları ve Yunus’a gönül vermiş insanları ağırlamaktan mutluluk duyduk. Yunus Emre’nin ilçesi olarak, üzerimize düşen her türlü görevi en iyi şekilde yapacağız. Özelikle, bakanlığımızın ve valiliğimizin öncülüğünde, 2021 den itibaren yapılacak çalışmalar ve etkinliklerden sonra ortaya çıkacak strateji ve sürdürülmesi gereken etkinlikler çerçevesinde, Yunus Emre’nin sürekli olarak ülkemizin ve tüm insanlığın gündeminde olması için çalışmaları kesintisiz devam ettireceğiz’ dedi…

Tüm bu çalışmaların yanında, Yunus Emre Yılı’na özel olarak, 14 sayı halinde çıkarılması planlanan, ‘sevgi, hoşgörü, akıl, hümanizm’ gibi ana başlıkları içeren, “YUNUSCA” adlı dergi de yayın hayatına başladı. Dergiye yıl boyunca alanında uzman akademisyenler, sanatçılar ve araştırmacılar katkı sunarak Yunus Emre’yi her yönüyle inceleyecekler. İlk etapta Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanması planlanan dergi, yurt içinde ve yurt dışında, ulaşılabilen tüm noktalara gönderilecek…

Derginin ilk sayısı olan “Aralık” sayısı gerek dijital ortamda, gerekse basılı olarak paylaşıma sunuldu… Basılı dergiye ulaşmak için Türkiye’nin her ilinde yer alan İl Kültür Müdürlüklerine başvurmak yeterli olacak. Derginin dijital yayını için ise www.yunuscadergi.com adresi ziyaret edilebilecek.

Yunus’u seven kendini, kendini seven ulusunu ve insanlığı sever… İlhamını aklından, insanlığından devşirir. Akıl ve sevgi Yunus’un tek kılavuzudur. Dünyada onu sevmeyen yoktur; bazen, anlaşılmadığı halde bile sevilen bir insanlık feneridir.

Hakk’a yürüyüşünün 700. yıldönümü nedeniyle ilan edilen, “2021 UNESCO Yunus Emre Yılı” çalışmalarına katkı sunan ve sunacak olan yüreği Yunus Emre sevgisi ile dolu herkese gönülden teşekkür ediyoruz.

Bu arada UNESCO, yine 2021 yılını Âhi Evren ve Hacı Bektaş Veli Yılı olarak da duyurdu. Böylece aynı yıl, üç Türk filozofu ülkemizde ve dünyada daha geniş kitlelere tanıtılmış olacak…

“UNESCO 2021 Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evren Yılı” Türk milletine ve dünya insanlığına kutlu olsun!

 

 

 

 


 

Diğer Yazılarımız