Şirketler 400 milyarlık KDV'nin peşine düştü
Şirketler, banka kredilerine ulaşmada yaşanan sıkıntılar nedeniyle devletten alacaklı oldukları 400 milyar lirayı aşan devir KDV’nin peşine düştü.

Ekonomik kriz, 'devir KDV'leri yeniden öne çıkardı. Devir KDV alacakları, şirketler açısından büyük bir finansman kaynağı haline geldi.
 
Konuyu köşesine taşıyan Dünya gazetesi yazarı Abdullah Tolu, 2017 sonu itibariyle 167 milyar lira olan devir KDV'nin günümüzde 400 milyar lirayı aştığına dikkat çekti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Tolu'nun yazısı özetle şöyle:
 
 
"Banka kredilerine ulaşmada sıkıntı yaşayan şirketlerin aklına haklı olarak gelen ilk şey, piyasadan olan alacakları. Şirketler ilk olarak bu alacaklarının peşine düştü! Bu alacaklar, sadece mal ve hizmet satışından doğan alacakları değil, devletten olan alacakları da kapsıyor. Şirketlerin devletten olan en önemli alacakları; hakedişler, KDV iadeleri ve devir KDV’den oluşuyor.
 
...KDV sistemimiz, vergi mükelleflerinin Maliye’yi finanse ettiği bir sistem haline gelmiş durumda. Devir KDV’nin yarattığı finansman yükünü artık iş dünyası taşıyamıyor. Gerçekten taşınır gibi de değil, bu sorun özellikle bazı mükellefler açısından kangren haline gelmiş durumda. Şirketlerin işletme sermayesi olarak kullanacağı tutarlar, devir KDV’de bulunuyor.
 
...İş dünyası, devir KDV tutarlarının nakden veya mahsuben iade edilmesinde ısrarlı. Ki, bu talebini de farklı platformlarda sıkça dile getiriyor."

Diğer Yazılarımız