Erdoğan Putin'le görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

 
Liderlerin görüşmede askıya alınan tahıl sevkiyatını görüştüğü belirtildi.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatının uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü noktasında tüm taraflar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmayı sürdürdüklerini belirtti.
 
Birçok konu gibi bu meselede de çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ifade eden Erdoğan, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını vurguladı.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, tahıl koridoru anlaşmasını Rusya’nın askıya almasının ardından çıkmaza giren sürecin aşılacağına inandıklarını söylemişti.
 
Çavuşoğlu, Rusya'nın tahıl koridorunu askıya alma kararıyla ilgili "Tahıl koridorunun, Rusya’nın 'çekildim ve iş birliği yapmayacağım' diye yaptığı anonstan sonra devam edip etmeyeceği konusunda çok sorular alıyoruz. Ama biz bu süreci aşacağımıza inanıyoruz," demişti.
 
Çavuşoğlu, en başta mutabakata varıldığı gibi tahıl sevkiyatında şu anda yüklü gemilerde bir sıkıntı olmadığını ama sonrasında devam etmesi için sorunların aşılması gerektiğini vurgulayarak, "Yine mutabakata varıldığı gibi Rusya tahıl ve gübresinin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımların atılması lazım. Her iki ülkenin ihraç ettiği ürünlere tüm dünyanın özellikle de gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin ihtiyacı var. Biz Türkiye olarak bu çabalarımızı sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da Putin ve Zelenski ile bir görüşmesi olacak," demişti.

Diğer Yazılarımız