G7 liderlerinden Ukrayna açıklaması: 'Finansal, askeri ve insani destek sürecek'
Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına verilecek yanıtı görüşmek üzere toplanan G7 liderleri, Kiev yönetimine yönelik “finansal, insani, askeri, diplomatik ve yasal desteği” sürdüreceklerini açıkladı.

 
Video konferans görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, “Gerektiği süre boyunca Ukrayna ile birlikte olacağız” denildi ve konuyla ilgili olarak Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy’e güvence verildiği belirtildi.
 
Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nde Cumartesi günü meydana gelen patlamanın ardından dün Ukrayna'da birçok kente füze saldırısı düzenleyen Rus güçleri bugün de bombardımana devam ediyor.
 
Sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G7 ülkeleri tarafından yapılan ortak açıklamada söz konusu saldırılar kınandı ve sivil halka yönelik eylemlerin birer savaş suçu olduğuna dikkat çekildi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 15-16 Kasım'da Endonezya'da yapılacak G-20 zirvesinde Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir görüşme yapılması önerisini değerlendirebileceklerini söyledi.
 
Rus devlet televizyonu Rossiya 1'e konuşan Lavrov, "Washington'dan bir teklif gelirse bunu değerlendireceğiz" dedi.
 
"Bana göre ABD uzun bir süredir fiilen savaşın içinde" diye konuşan Lavrov, Türkiye'nin Rusya ile Batı arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapma olasılığı konusunda ise her öneriye açık olduklarını, Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu bu hafta Kazakistan'da ele alabileceğini söyledi.
 
Lavrov, mülakatta "Rusya'nın nükleer silah kullanabileceği spekülasyonları yapanların ne dediklerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek "Putin defalarca nükleer doktrinimizde bunun bir misilleme adımı olacağını söyledi" dedi.
 
G-7 Zirvesi öncesinden konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, toplantıdan büyük bir beklentileri olmadığını söyledi.
 
"Görüşmenin havası aşikar, çatışmalar devam edecek" diyen Peskov, Ukrayna'ya gelişmiş hava savunma sistemleri sağlama taahhüdünde bulunan ABD'ye tepki göstererek, "bunun savaşı uzatmak ve Ukrayna'ya daha fazla acı yaşatmaktan başka işe yaramayacağını" savundu.
 
Stoltenberg: Rusya bir nükleer savaşın kazanılamayacağını biliyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise bugün Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında örtülü nükleer silah kullanma tehditlerinin tehlikeli olduğunu belirterek "Rusya bir nükleer savaşın kazanılamayacağını biliyor" dedi.
 
Stoltenberg açıklamasında, NATO için kritik önemdeki altyapıya yönelik herhangi bir saldırıya "kolektif olarak kararlılıkla karşılık verileceğini" söyledi.
 
Rusya dün farklı kentlerde askeri tesislerle, enerji ve ulaşım altyapısını hedef alan füze saldırılarına bugün de devam etti.
 
Ülke genelinde sabahın erken saatlerinden itibaren hava saldırısı sirenleri çaldı.
 
İki günde toplam 15 füzeyle vurulduğu belirtilen batıdaki Lviv kentinde saldırılar sonra elektrik ve su kesintileri yaşanıyor.
 
Güneydeki Zaporijya kenti de sabahın ilk saatlerinde füzelerle vuruldu.
 
Bölge Valisi Oleksandr Starukh, sabah yerel saatle 06.00'da Telegram’da yayımladığı mesajda Rus bombardımanında kentin altyapısının hedef alındığını söyledi.
 
Kente 12 füze atıldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
 
Rusya saldırıyla ilgili henüz açıklama yapmadı. Zaporijya, Rusya’nın dünkü bombardımanında vurulan kentler arasındaydı.
 
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın dünkü saldırılarını “acımasız” olarak nitelemiş ve Ukrayna’ya desteklerini sürdüreceklerini söylemişti.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kerç Köprüsü’nde ağır hasara neden olan patlamayı ‘Ukrayna gizli servislerinin düzenlediği bir terör eylemi’ diye nitelemiş ve dünkü saldırıların buna yanıt vermek için düzenlendiğini söylemişti.
 
Büyük ölçüde altyapıların hedef alındığı saldırılarda Ukrayna'nın başkenti Kiev, dün aylar sonra ilk kez ilk kez füzelerle vurulmuştu.
 
Ukraynalı yetkililer, dünkü saldırılarda ölü en az 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 105 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
Gece halka hitap eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, dünkü saldırılarda Rusya’nın attığı füzelerin yarısından fazlasının havada imha edildiğini belirterek tehdidin devam ettiğini söyledi.
 
 
Zelenskiy şöyle konuştu:
 
“Güvenlik kurallarına uyun ve hava sirenlerini dikkate alın. Rusya füze saldırılarına başvurmak zorunda kaldı çünkü cephede bize karşılık veremiyorlar. Cepheyi düşman için daha sancılı hale getirelim” dedi.
 
Ukrayna Başkanlık Ofisi’nden Ihor Zhovka da BBC’ye dünkü saldırıların halk arasında paniğe yol açmak için düzenlendiğini belirterek Rusya’nın işgal ettiği toprakları geri almak için başlattıkları karşı saldırıları devam ettireceklerini söyledi.

Diğer Yazılarımız