İsrail polisinden Mescid-i Aksa'da cemaate saldırı
İsrailli güvenlik güçleri ve Filistinliler arasında Doğu Kudüs'te çıkan gerginlik ve çatışmada 200'den fazla kişi yaralandı. Filistinliler olaylardan İsrail'i sorumlu tutarken, ABD ve BM itidal çağrısında bulundu.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Ramazan ayının başından beri süren gerginlik dün doruk noktasına ulaştı. Ramazan ayının son cumasında binlerce Filistinli Mescid-i Aksa camisinde toplandı. İsrail polisinin yaptığı açıklamaya göre gerginlik ibadet eden Filistinlilerden bazılarının polise taş, şişe ve havai fişek fırlatması üzerine başladı. Bunun üzerine 700 İsrail polisinin ibadet edenlerin bulunduğu alana girdiği ve gece geç saatlere kadar çatışma yaşandığı bildirildi. Polisin Filistinlilere plastik mermi ve tazyikli su kullandığı kaydedildi. İsrail polisi çatışmada 17 polisin yaralandığını ifade etti.
 
Filistin Kızılayı ise yaptığı açıklamada İsrailli güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 205 Filistinlinin yaralandığını ve bu kişilerden 88'inin hastaneye kaldırıldığını belirtti.
 
 
Abbas: İsrail sorumlu
Filistin Özerk Yönetim Konseyi Başkanı Mahmud Abbas gerginliğin tırmanmasından İsrail'i sorumlu tuttu. Hamas ise açıklamasında, İsrail'in "yaptıklarının bedelini ödeyeceğini” duyurdu. İsrail hükümetinden dün gece yaşananlara dair henüz resmi bir açıklama gelmedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland yaptıkları açıklamalarda, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki şiddet nedeniyle derin bir endişe duyulduğunu belirterek, her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu.
 
İran'dan "savaş suçu" tepkisi
İran BM'ye Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananları "savaş suçu" şeklinde nitelendirerek kınama çağrısı yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananlar kınanarak, "Bu savaş suçu gayri meşru siyonist rejimin suçlu karakterini dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır" dedi.
Çavuşoğlu: İnsanlık dışı bir olay
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki Kıble Mescidi'nde namaz kılanlara yönelik saldırısını şiddetle kınadı.
 
Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya bu akşam yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. İsrail'in mübarek ramazanda ibadet eden masumları hedef alması insanlık dışı bir olay" ifadelerini kullandı.
 
Yaralılara şifa dileyen Çavuşoğlu, "Filistin halkının haklı davasının her daim yanındayız" değerlendirmesinde bulundu.
 
Dışişleri: Şiddetle kınıyoruz
 
Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi. 
 
Açıklamada şunlar kaydedildi:
 
Ramazan ayı boyunca Filistin halkının ibadet özgürlüğünü ve Harem-i Şerif'in statüsünü hedef almak suretiyle bu akşamki olaylara sebebiyet veren İsrail Hükümetini, sözkonusu provokatif ve saldırgan tutumuna bir an evvel son vermeye çağırıyor ve aklı selime davet ediyoruz. Bugün Sayın Bakanımızın davetlisi olarak ülkemizi ziyaret eden Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile bu konuda uluslararası alanda atılabilecek adımlar ele alınmış olup, Türkiye Filistin halkının haklı davasına destek vermeye devam edecektir.
 
Kılıçdaroğlu'ndan kınama: Yüreklerimiz bir
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'dan "İsrail polisinin Mescid-i Aksa cemaatine yaptığı saldırıları şiddetle kınıyorum." diyerek "Filistinli kardeşlerimizle dualarımız aynı, yüreklerimiz birdir!" dedi.
 
Karamollaoğlu: Zaman, zalimlere haddini bildirme zamanı
 
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Ramazan ayının başından beri, pervasızca saldırılar gerçekleştiren işgalci İsrail, şimdi de Müslümanların göz bebeği ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya alçakça saldırıyor” tepkisi gösterdi.
 
Karamollaoğlu şöyle devam etti:
 
İslam dünyasının parçalanmışlığını fırsat bilerek, tüm dünyanın gözü önünde kutsallarımızı dahi hedef alan ve fütursuzca bu zulümleri işleyenler iyi bilsinler ki, eninde sonunda tüm yaptıklarının hesabı mutlaka sorulacaktır! Hiç vakit kaybetmeksizin, Cuma gününe, Ramazan ayına, Kudüs şehrine ve Mescid-i Aksa’ya aynı anda saldıran işgalcilere, bir an evvel hak ettikleri karşılık misliyle verilmelidir.
 
Söylenecek sözlerin artık tükendiğini, acilen somut adımlar atılması gerektiğini kaydeden Karamollaoğlu, “İslam alemine çağrıda bulunuyorum” diyerek şunları kaydetti:
 
Gün, ilk kıblemize, onurumuza, namusumuza ve izzetimize sahip çıkma günüdür! Zaman, zalimlere haddini bildirme zamanıdır!

Diğer Yazılarımız