Kabine toplantısında risk haritası güncellenecek
15 Mart'ta güncellenmesi beklenen 'koronavirüs risk haritası'nda pek çok ilin 'kırmızı'ya dönüp yeniden kapanabileceği ifade ediliyor

Türkiye, 1 Mart'taki kabine toplantısıyla birlikte koronavirüs pandemisiyle mücadelede yeni bir döneme girdi.
 
'Yerinde karar' dönemiyle birlikte koronavirüs haritasında iller, 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka oranlarına göre 4 renge ayrılmıştı. Bu haritada ‘çok yüksek riskli’ iller kırmızıyla gösterilmiş ve önlemler gevşetilmemişti. Mavi (düşük riskli), sarı (orta riskli) ve turuncu (yüksek riskli) illerde ise yeni kontrollü normalleşmeye geçilmişti.
 
Normalleşmeyle birlikte kafe, restoran ve lokantalar, spor salonları gibi yerler belli kurallar çerçevesinde açılmış, cumartesi sokağa çıkma yasağı ise kaldırılmıştı. Ancak geçen haftaki vaka haritasında kırmızı olmayan illerde de yoğun vaka artışı yaşanınca kısıtlamaların geri dönebileceği endişesi gündeme geldi.
 
Kısıtlamalar geri gelebilir
 
15 Mart'ta yapılması planlanan kabine toplantısında koronavirüs risk haritası da güncellenecek ve pek çok ilin kırmızı renge, yani 'yüksek riskli iller' kategorine geçebileceği belirtildi. Tedirgin eden bu gelişmelerle birlikte uzmanlar, nisan ayında 3'üncü pik olabileceğini sık sık dile getiriyor. Hal böyleyken yeni ve yeniden kısıtlamaların gelebileceği de seçenekler arasında.
 
Başta İstanbul olmak üzere Kocaeli, Kırklareli ve Çanakkale gibi illerdeki vaka artışı da korkutucu şekilde devam ederken, bu şehirlere 'kırmızı'ya döneme endişesi başladı.
 
Güncel verilere göre 17 il kırmızı renkte 'çok yüksek riskli' kategoride bulunuyor.
 
Çok yüksek riskli iller
 
Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman ise çok yüksek riskli (kırmızı) iller olarak yer alıyor.
 
Yüksek riskli iller
 
İstanbul ve İzmir'in yanı sıra, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Muğla, Antalya, Kütahya, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karaman, Mersin, Niğde, Kırıkkale, Kayseri, Kilis, Artvin ve Ardahan yüksek riskli (turuncu) iller kategorisinde bulunuyor.
 
Orta riskli iller
 
Ankara'nın yanı sıra, Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars orta riskli (sarı) grupta yer alıyor.
 
Düşük riskli iller
 
Son açıklanan illere göre risk haritasına göre; Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır düşük riskli (mavi) iller kategorisinde yer alıyor.
 
 
 
Hürriyet

Diğer Yazılarımız