Rusya'dan Ukrayna'nın büyük şehirlerine roket saldırıları
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Rusya, Ukrayna’nın kilit önemdeki şehirlerine yoğun bir roket saldırısı başlattı.
 
Ukrayna’nın başkenti Kiev vurulan şehirler arasında.
 
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, pek çok şehirde altyapısının hasar gördüğünü ve elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Devlet Başkanlığı2ndan yapılan açıklamada 7 milyon kişinin elektriksiz kaldığı aktarıldı.
 
Ukrayna Enerji Bakanı Herman Haluşçenko, bunun 24 Şubat'ta savaşın başlamasından bu yana altyapıyı hedef alan en büyük saldırı olduğunu açıkladı.
 
Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, saldırıların kendi ülkelerinde de kesintilere yol açtığını duyurdu, "Ukrayna'ya atılan her bomba bizi de etkiliyor" diyerek Rusya'dan bombardımanı durdurmasını talep etti.
 
Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitçko merkezdeki yerleşim yerlerinin hedef alındığını aktardı. Klitschko, saldırılar sırasında en az bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
 
Aynı zamanda Klitçko, şehrin yarısının elektriğinin enerji sistemini dengelemek için kesildiğini ekledi.
 
Kiev’in dört bir yanında siren sesleri duyuluyor.
 
Mykolaiv, Çernihiv ve Lviv de hava saldırısı düzenlenen şehirler arasında.
 
Mykolayiv’in belediye başkanı Vitaly Kimm ise Rus saldırılarının üç dalga şeklinde olduğunu dile getirdi.
 
Çernihiv Valisi Vyaçeslav Çavus, saldırıların devam ettiğini vurgulayarak sığınaklara gidilmesi uyarısında bulundu.
 
Rusya, en son olarak Herson’dan çekilmiş; Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin Herson kentinden geri çekilirken 400'den fazla savaş suçu işlediğini öne sürmüştü.
 
Rusya ne zaman askeri anlamda geri çekilmek zorunda kalsa hava saldırılarını yoğunlaştırıyor.
 
Diğer yandan dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeyle Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’ndan oluşan G20 grubunun liderlerinin Endonezya'nın Bali adasındaki zirvesine de Ukrayna’daki savaş damga vurdu.
 
Dünya liderleri Rusya’ya yüklendi
 
Moskova, Ukrayna’daki savaş yüzünden ağır eleştirilerin hedefi oldu.
 
Ev sahibi Endonezya’nın Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un temsil ettiği toplantıda, “Savaş durmazsa, dünya yol almakta zorlanacak” dedi.
 
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Rusya'ya “Ukrayna’dan çıkın ve bu barbarca savaşı durdurun” diye seslendi.
 
Sunak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveye gelmemesini eleştirerek, “Gelseydi, belki işleri yoluna koymaya başlayabilirdik” dedi.
 
Ukrayna devlet başkanının danışmanı Andriy Yermak, hava saldırılarının Zelenskiy’in G20 zirvesindeki güçlü konuşması yüzünden gerçekleştiğini öne sürdü.
 
Zelenskiy, dünya liderlerine yaptığı konuşmada Rusya’nın yıkıcı savaşının artık ve şimdi durdurulması gerektiğini dile getirdi.
 
Haber ajanslarının zirveye dair ulaştığı açıklama taslağına göre çoğu ülke savaşın küresel ekonomideki kırılganlıkları artırdığına inanıyor.
 
Lavrov ise açıklamanın Ukrayna’nın Batılı müttefikleri tarafından siyasileştirildiği görüşünde.

Diğer Yazılarımız