Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin başdanışmanlarından Alexander Rodnyansky, BBC Radio 4'teki World at One programında yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın "tek karış toprağını vermeye niyetli olmadığını" söyledi.

 
Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Türkiye'deki görüşmeleri başlamadan önce konuşan Rodnyansky, "Şu an baskı Rusya'nın üzerinde. Açıkça görülüyor ki bu savaşı yıllarca sürdüremezler, moralleri çok düşük, ihtiyaçlarını ve lojistiği bile karşılayamayacak durumdalar" dedi.
 
Cambridge Üniversitesi'nde de ekonomi bölümünde yardımcı doçent doktor olarak çalışan Rodnyansky, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden ödün vermeyeceğini söyledi:
 
"Bu bölgelerde yaşayan insanlara sorarsanız, Rusya'da yaşamak istemediklerini söylerlerdi. Ülkemizi parçalara bölmeyi bir kenara bırakın, onları nasıl arkamızda bırakırız?"
 
1990'larda Ukrayna egemenliğini ilan ederken nükleer silahlardan arınma karşılığında güvenliğinin garanti edilmesini sağlayan Budapeşte Muhtırası'nı anımsatan Rodnyansky, bunun daha net bir versiyonunun barış için gerekebileceğini söyledi:
 
"O çerçevede bir şey olabilir, adımlar özellikle belirtilir, hangi ülke güvenliğine bir tehdit görürse ne yapar, bunlar belirlenir. Ancak böyle bir muhtırada NATO ülkelerinin de yer alması çok hassas bir konu. İşte bu sebeple müzakereler hiç kolay değil. Kimse 5. Madde'yi harekete geçirmek, NATO'yu Rusya'yla bir çatışmaya itmek istemez. Bu, NATO ülkelerinin de olmasını arzu etmediği bir durum. Bu sebeple müzakereler devam ediyor."

Diğer Yazılarımız