CHP’nin belediye başkanları çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı
CHP, Van’da 3 gün süren belediye başkanları çalıştayına ilişkin sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede kayyum uygulamasına tepki gösterildi, iktidarın muhalif belediyelere yönelik tutumu eleştirildi.

CHP’nin Van’da düzenlediği, 248 il ve ilçe belediye başkanının katıldığı ‘Belediye Başkanları Çalıştayı’ sona erdi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, genel seçimlerin masaya yatırıldığı çalıştayın sonuç bildirgesine dair açıklama yaptı.
 
“Seçimler için neler yapılabilir” üzerine fikir alışverişinde bulunduklarını, geride kalan üç yılı ve gelecekteki iki yılı değerlendirdiklerini belirten CHP’li Torun, “Toplantılarımızda, demokratik yerel yönetimler üzerindeki siyasi baskıların sona ermesinin de ancak genel seçimlerin kazanılmasına bağlı olduğu ifade edilmiştir” dedi.
 
‘KARARLI DURUŞUMUZ BİR KEZ DAHA VURGULANDI’
 
Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan, cumhuriyet tarihinin en zorlu süreçlerinden birini yaşadığını, iktidarın politikalarının ülkeyi derin bir buhranın içine sürüklediğini belirten Torun, “İktidar artık sadece kendi çevresinin çıkarlarını düşünen kararlar alırken, kaderine terk edilen milyonlar açlık mücadelesi vermektedir. Ancak Türkiye’nin gerçeklerinden kopan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, ‘Türkiye’de aç kalan yok’ diyerek, milletin gerçeklerinden ne kadar koptuğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.
 
Böyle bir süreçte düzenlenen belediye başkanları çalıştayında, “kötü tablonun yegâne çözümü olan genel seçimlerin” kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirten Torun sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Toplantılarımızda, ülkemizi ve milletimizi ayağa kaldırmak için; Genel Başkanımızın liderliğinde genel merkezimiz, milletvekillerimiz, parti örgütümüz ve belediye başkanlarımızla güç birliği içinde, Millet İttifakı ruhuna uygun olarak mücadele etmekteki kararlı duruşumuz bir kez daha vurgulanmıştır. Toplantılarımızda, demokratik yerel yönetimler üzerindeki siyasi baskıların sona ermesinin de ancak genel seçimlerin kazanılmasına bağlı olduğu ifade edilmiştir.”
 
‘İKTİDAR DEVLET KAYNAKLARINI PARTİZANCA KULLANIYOR’
Siyasi iktidarın, yerel yönetimlere ayrılan devlet kaynaklarını “partizanca” kullandığını ve belediyelere ayrımcılık yaptığını savunan CHP’li Torun, “Özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyelerin bankası olan İLBANK, bu partizanlığın aracı haline getirilmiştir” dedi. Belediyelerin kaynaklarının siyasi kararlarla engellendiğini, kaynakların tamamına yakınının Cumhur İttifakı belediyelerine ayrıldığını belirten CHP’li Torun’un açıklamaları şu şekilde sürdü:
 
MÜCADELEMİZİ DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ: Belediyelerimizin kaynaklarını keserek aslında kendilerine oy vermeyen milyonları cezalandırmak isteyenlere karşı mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Belediye başkanları çalıştayımızdan, bu organize kötülüğe karşı tüm demokratik ve hukuki haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.
 
OPERASYONLARA HALKIMIZLA BİRLİKTE KARŞI DURACAĞIZ: Torba yasalarla, kararnamelerle ve genelgelerle belediyelerimizin yetki ve gelirlerini ellerinden alan ve belediyelerimizin hakkı olan kaynakları kesen iktidar, bir taraftan da siyasi operasyon ve soruşturmalarla baskı kurmaktadır. Yerel seçimleri kaybetmeyi içine sindiremeyen, sonrasında da belediyelerimizin hizmetlerine engel olamayan iktidarın korku içinde olduğunu biliyoruz. İçişleri Bakanlığı’nda ve MASAK’ta belediyelerimize yönelik siyasi operasyonlar için birimler kurulduğunun farkındayız. Önümüzdeki süreçte bu operasyonların artacağını da gayet iyi biliyoruz. Çalıştayımızda iktidarın bu çabaları değerlendirilmiş, önümüze çıkacak her türlü siyasi operasyona halkımızla birlikte karşı duracağımız vurgulanmıştır.
 
KAYYUM UYGULAMASI DEĞERLENDİRİLDİ: Toplantılarımızda, hukuksuz ve anti demokratik kayyum uygulamaları da değerlendirilmiştir. Seçimle gelenlerin seçimle gitmesinin güvence altına alınması bir kez daha vurgulanmıştır. Milli iradenin, atanmış kayyumlara teslim edildiği bir düzeni kabul etmiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de yeni bir merkez-yerel dengesinin kurulacağını vadediyoruz. İktidara geldiğimizde uygulayacağımız yerel yönetim politikaları için şimdiden yasal düzenleme çalışmalarına başladığımızı ve bu çalışmamızı en geniş katılımla hazırlayacağımızı ifade ediyoruz.
 
HİÇBİR GÜÇ YOLUMUZDAN BİZİ ÇEVİREMEYECEK: Cumhuriyet Halk Partili belediyeler, önümüzdeki 2 yılda da vatandaşı kandıran uçuk kaçık projeler için değil, toplumun en önemli sorunlarını çözmek için çalışmaya devam edecektir. Bu tarihi mücadelede en büyük desteğimiz halkımızdır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz ki; halkımız yanımızda oldukça, önümüze hangi engel çıkarsa çıksın, hangi baskı kurulursa kurulsun, hiçbir güç bizi bu yolumuzdan çeviremeyecektir

Diğer Yazılarımız