Kılıçdaroğlu: Altı liderin aldığı kararı bakanlar süratle uygulayacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönemde altı liderin ortak alacağı kararları bakanların ‘süratle uygulayacağını’ söyledi.

CHP lideri Karar TV’nin Youtube’daki canlı yayınına katıldı.
 
 
Sunucular Elif Çakır ve Taha Akyol, yaklaşık iki saatlik yayında Kılıçdaroğlu’na tarikatta çocuk istismarını sormadı. Kılıçdaroğlu da konuyu dile getirmedi.
 
Açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:
 
* (AKP’li Işık’ın İYİ Parti’li Örs’ü yaralaması) Doğru değildi. Hadi bari özür dile. Tansiyonu düşürmesinde yararlı olurdu. Böyle bir ortam 21’inci yüzyılın parlamentolarında olmamalı. Bizde bu tür olaylar oluyor ama olmamalı. Bu olay milletvekili dokunulmazlığını ilgilendiren bir olay da değil. Suçüstü halidir, normalde savcılığın harekete geçmesi lazım
 
 
* Bu bütçe daha parlamentoya gelmeden rakamların etkisini kaybetti. Yeni yılda ek bütçe gelecek. Bir bütçeyi bir yıl süreyle sağlıklı oluşturup Meclis’e sunabilmeniz için ekonomide istikrar olması lazım. Sağlıklı bir planlama örgütünün olması lazım. Sağ olsunlar onu da kapattılar.
 
* Şu anda devlette ikili bir yapı var. Saray ve bakanlıklar bürokrasisi. Yukarıda kararlar alınıyor ama bakanların böyle bir yetkisi yok. Yukarıdan alınan kararlar ya aşağıya eksik yansıyor ya da uygulanmıyor. Bütçelerin normalde halka umut vermesi lazım, umut veren bütçe olmaktan çıktılar.
 
 
Zincir marketler ve enflasyonda baz etkisi
 
* (İktidarın zincir marketleri hedef göstermesi) Devlet yönetimindeki aciziyeti gösteriyor. Yönetemiyorlar, bir suçlu bulmak zorundalar.
 
 
* (Elif Çakır: İktidar fazileri düşürdü, enflasyon da düştü) Hayır. Baz etkisiyle düştü. Sizin gazetedeki ekonomi yazarları da bundan bahsediyor. Hayatın gerçeği şu: Domatesi aldığım zaman domatesin fiyatı düştü mü düşmedi. Tam tersine arttı mı, arttı. Hayatın gerçeği vatandaşın alışveriş yaparken karşılaştığı gerçektir. (Taha Akyol: O düşme, enflasyonunun artma hızının düşmesi anlamına geliyor.)
 
* Enflasyon düşmeyecek daha da yükselecek. İktidar düştü diye söyleyebilir ama siz gidip alışveriş yapınca bunun düşmediğini, ekonominin iyi yönetilmediğini göreceksiniz.
 
 
AKP’nin başörtüsü teklifine: Önce bir metni görmemiz lazım
 
* (Yarın Meclis’e gelmesi beklenen AKP’nin başörtüsü teklifi ve anayasa değişikliği) Önce bir metni görmemiz lazım. Bizim verdiğimiz kanun teklifiyle uyuşuyor mu uyuşmuyor mu? Biz kadının kılık kıyafetinin siyasetin konusunun olmasını doğru bulmuyoruz. Eğer siyasetin konusu yaparsanız iş çığırından çıkmış oluyor. Sağduyuyla oturup konuşacağız.
 
* (Elif Çakır: İş çığırından çıkmadı mı? Başörtüsünü gündemden çıkarmak istediniz ama gündeme oturdu) İstismar ediyor. Bu alanı siyasetin ve istismarın dışında düşünmemiz lazım. Ben adım gibi eminim bir madde değil birden fazla madde gelecek. Orban’ın Macaristan’da yaptığını Türkiye’de yapmak istiyor.
 
* (Elif Çakır: ‘Altılı masa’da işler nasıl gidiyor?) Gayet iyi.
 
* Ekonomide bir buçuk, iki yıl içinde düzelme olur. Vatandaşlar fiyat istikrarını hisseder.
 
* (Karamollaoğlu’nun ‘altılı masa’nın ‘eşgüdüm kurulu’ oluşturacağı açıklaması) Bir araya gelip sağlıklı çözümler üretebiliriz. Altı lider temel konularda çözüm ürettiğimiz, zaman bakanların da o sorunu süratle hayata geçirmeleri lazım. Altı liderin aldığı kararı bakanlar süratle uygulayacak.
 
* Diyelim ki aday belli oldu. Daha hükümet programı üzerinde anlaşmamışız. Bir parti lideri ayrı açıklama yapacak, aday ayrı açıklama yapacak. Vatandaş demez mi ki, bunlar daha aralarında anlaşmamış. Önce biz kendi programımızı oluşturacağız. Hepimiz aynı şeyi söylemeliyiz ki söylem birliği oluşsun. Bunları oluşturmadan aday belirlemek asla asla doğru olmaz. Bu çok tehlikeli bir şey, neyi nasıl yapacağımız konusunda anlaşmalıyız.
 
* Topluma biraz umut vermemiz lazım. Toplumda bir beklenti var. O beklentiyi güçlendirmemiz lazım. Gençler geleceklerini yurt dışında arıyor onlara iyi bir gelecek vaat etmek lazım. Bunu sadece ben yapmıyorum diğer liderler de yapıyor. Altı liderin temel hedefi daha güzel bir Türkiye inşa etmek. Her birimizin belki dünyaya bakışı farklı. Ama demokrasi konusunda bir araya gelebildik. Bu birlikteliği büyütmemiz lazım.
 
* Beş yıl içerisinde 13 milyon kişiyi eğitmeyi hedefliyoruz. Samandağ’dan başlayıp Mersin’e kadar bu bölgeyi Akdeniz’in en büyük üretim merkezi haline dönüştüreceğiz. Önümüzdeki zaman içerisinde bunun ayrıntıları açıklayacağız. 3 tarafımız deniz, bir yolcu gemimiz yok. Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na neden Türkiye üye olmasın? Filistin, Mısır herkes orada, biz yokuz. Mısır’la Suriye’yle oturup anlaşacağız. Metal rafineleri kuracağız. Bugün bir metali alıyoruz diyelim 1 liraya ihraç ediyoruz. Rafineri kurduğunuz zaman 1 lira değil 100 liraya ihraç edeceksiniz. Hem istihdam yaratacaksınız hem de Türkiye kazanacak.
 
* Sevgili Peygamberimiz ilim Çin’de bile olsa gidin diyor. Erdoğan bunu bilmiyor mu? Jeremy Rifkin, Merkel’e danışmanlık yaptı. Çin’e danışmanlık yaptı. Şimdi de benim baş danışmanım. Bunun kıskanılacak bir tarafı yok. Erdoğan’ın ‘Helal olsun’ demesi lazım.
 

Diğer Yazılarımız