Marmaris'te yangın 'büyük ölçüde kontrol altında'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris'teki orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi. Marmaris Orman Gönüllüleri'ne göre yangının kaderini rüzgarın şiddeti belirleyecek. Marmaris Kent Konseyi ise "Havadan müdahalenin gece yapılabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördük" diyor.

 
Bakan Kirişci, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ama bu neticede yangın, esintiyle bir yerden başka yere sıçraması...Bunlar da mutlaka söz konusu olabilir" diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'te devam eden yangınla ilgili helikopterle incelemelerde bulundu. Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşlik etti.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bugün saat 17:30'daki Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Töreni programı erteleyip, Marmaris'teki orman yangını bölgesine gideceği belirtildi. DHA'ya göre Kılıçdaroğlu, Bördübet mevkisinde oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi'ni de ziyaret edip, bilgi alacak.
 
 
Havadan müdahale sabah yeniden başladı
 
Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde başlayan yangına gece boyunca karadan müdahale edildi. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı.
 
Orman Genel Müdürlüğü, yangına karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale edildiğini açıkladı.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) müdahale için 1393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesi görevlendirildiğini duyurdu.
 
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, AKP Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet yangın bölgesine gitti.
 
Kirişci ve Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.
 
 
Kirişci: Yerleşim yerlerine 3,5-4 kilometrelik mesafe var
 
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangını çıktığı andan itibaren Ankara'da takip ettiklerini, çalışmaları yerinde görmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye geldiklerini söyledi.
 
Helikopterle gece karanlığında da olsa bütün sahayı izleme fırsatı bulduklarını belirten Kirişci, "Yukarıdan baktığımızda bizi çok da endişelendirecek bir manzara yoktu ama şu anda bulunduğumuz mevki tabii ki birazcık kritik" dedi.
 
Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgeleri ile ilgili önlemlerin alındığını söyleyen Kirişci, "Elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Şu anda arada 3,5-4 kilometrelik mesafe var yerleşim yerlerine. Yangının başladığı andan itibaren kontrol altına almaya yönelik yol açma çalışmaları da orman ekiplerimiz tarafından yürütülüyor" diye konuştu.
 
 
Marmaris Belediyesi: Yangın 21. saate doğru ilerliyor; hala tam olarak kontrol altına alınamadı
 
Marmaris Belediyesi bölgede yaklaşık 21 saattir devam eden yangının hala kontrol altına alınamadığını açıkladı. Belediye Başkanı Mehmet Oktay Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yangın 21. saate doğru ilerliyor. Maalesef hala tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Marmaris Belediyesi olarak Değirmenyanı'na bir lojistik merkezi kurduk. Söndürme ekiplerinin olası ihtiyacı durumunda giysi, ayakkabı, ilaç, maske gibi eksikleri buradan karşılayacağız." dedi ve "şu an için" malzeme yardımına ihtiyaç duymadıklarını söyledi.
 
Oktay, " Umarım yangın en kısa sürede söndürülür ve bizler yardım istemek zorunda kalmayız." dedi.
 
Marmaris Belediyesi yangının 19'uncu saatinde Değirmenyanı bölgesini tehdit ettiğini ve tedbir amaçlı tahliyelerin jandarma ve belediye ekipleri tarafından yapıldığını açıklamıştı.
 
 
Soylu: Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak, "Hem emniyetimizle hem de jandarmayla Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.
 
 
Altun: Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında teknik inceleme başlatıldı
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise yangına ilişkin sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısı yaptı.
 
Fahrettin Altun, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın, bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında teknik inceleme başlattığını bildirdi.
 
Altun, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" ifadesini kullandı.
 
 
 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı: Yaklaşık 1439 futbol sahası büyüklüğünde bir alan etkilendi
 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris'te devam eden orman yangını için, "Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 Futbol Sahası) bir alanın etkilendiğini tespit etmiş durumdayız" dedi.
 
Gürün, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yangın Okluk Koyu, Çubucak ve Hisarönü bölgelerinde olmak üzere 3 noktada ilerliyor. Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 Futbol Sahası) bir alanın etkilendiğini tespit etmiş durumdayız.
 
"Yangının en kısa sürede kontrol altına alınması amacıyla sahada canla başla çalışan tüm kurum ekiplerimize teşekkür ediyor, yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyorum."
 
NASA'nın Yangın Bilgi Sistemi'ne göre uydu görüntüleri saat 18:00 itibarıyla Marmaris'te yangının yaklaşık 2400 hektarlık bir alanda etkili olduğunu gösteriyor.
 
 
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı yangınla ilgili soruşturma başlattı
 
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris'te devam eden orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
 
Başsavcı Yağcı yaptığı yazılı açıklamada: "Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı.
 

Diğer Yazılarımız