Babacan: Altılı Masa'da hiçbir gerilim yaşanmadı
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan gazetecilerle bir araya geldi; Altılı Masa’nın son toplantısında alınan kararlar ve siyasi gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 
Babacan, geçen pazar günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun evsahipliğinde gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısında “hiçbir gerilim yaşanmadığını” ve masanın güvenirliğine zarar verecek tutumlardan kaçınılması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.
 
Bunun için liderler arasında “daha sık istişare” yapılması kararı aldıklarını belirten Babacan, “Toplantıda bir kez daha teyit ettik ki; altı genel başkanın birlikte çalışma iradesi çok güçlü” dedi.
 
Toplantıda, seçimden sonra kurulacak hükümetin “seçim beyannamesi” niteliğindeki temel politika alanlarının eşgüdümünü sağlayacak bir komisyon kurma kararı alındığını anımsatan Babacan, “Bu altı partinin seçime beraber yürüdüğü süreçte önemli bir adımdı. Ortak aday hedefi, seçimden sonra ülkeyi de beraberce yürütme iradesini temsil ediyor” görüşünü dile getirdi.
 
Hedeflerinin cumhurbaşkanlığı seçimini açık ara kazanıp, Meclis’te parlamenter sisteme geçişi sağlayacak çoğunluğu sağlamak olduğuna işaret eden Babacan, “Her konuda ortak dil, ortak seçim beyannamesi hazırlamak gerekecek. Bu hem altı partinin ortak seçim beyannamesi, hem de ortak adayın seçim taahhüdü anlamına gelecek” ifadelerini kullandı.
 
Babacan, toplantıda ele alınan ikinci konunun “geçiş sürecinin yol haritası” olduğunu anımsatarak, güçlendirilmiş parlamenter sistem yürürlüğe girene kadar ülkenin nasıl yönetileceğine dair ilkelerin bu çalışmayla netleşeceğini söyledi:
 
“Yani yürütme erki nasıl çalışacak? Yine yasama süreçleri istişare ile nasıl yürüyecek? Çünkü ilk seçim mevcut sisteme, anayasaya göre yapılacak. Anayasaya uygunluğu önemli ama aynı zamanda altı partinin siyasi mutabakatının oluşması da bir o kadar önemli. İstişare, müzakere ve nihayetinde uzlaşma hedefimiz var; geçiş sürecinin yol haritası ve temel politika alanlarında ortak politika oluşturmak. Vatandaşa 'aynı dili, aynı hedefi konuşuyoruz' taahhüdümüzü ortaya koyuyoruz.”

Diğer Yazılarımız