Sancar: Açık müzakere ile cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday fikrine açığız
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında cumhurbaşkanı adaylarına dair açıklamalarda bulundu.

 
Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
"İster HDP'li, ister başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Çünkü demokratik dönüşüm, şahıslar aracılığı ile değil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yolu ile gerçekleşebilir.
 
"Doğrudan diyalog ve açık müzakere ile cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday fikrine açığız.
 
"Cumhurbaşkanı adayında aradığımız nitelikleri belirledik; geçiş sürecinin gerekliliklerini yerine getirebilecek, demokratik dönüşümün önünü açabilecek bir aday profili çıkardık. Güçlü demokrasiden yana olacak bu aday, sadece cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine parlamenter sistemi öyle ya da böyle geçirmeye yeterli olmadığını söylüyoruz. Yerel demokrasi ile tamamlanmış, güçlü bir sistem talep ediyoruz.
 
"Biz de cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin lağvedilmesini savunuyoruz, bunu talep ediyoruz ve bunun için uğraşıyoruz. İstediğimiz şey, yerel demokrasiyle pekiştirilmiş bir güçlü demokrasidir. Bağımsız yargı da taleplerimiz arasında yer alıyor.
 
"Bir cumhurbaşkanı adayı, bunu taahhüt etmeli, güçlü bir şekilde topluma güvence vermeli. Kayyım rejimini değil, halk iradesini savunacak ve bunun hayata geçmesi için de sorumluluk üstlenecek. Kürt sorununda demokratik çözüme inanacak, bunun gereklerini yerine getireceğine dair samimi bir duruş sergileyecek. Tekrar sorumluluk üstlenmeye hazır olacak."

Diğer Yazılarımız